Haitis sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Haitis sentralbank (fr: Banque de la République d'Haïti, BRH) er sentralbanken på den karibiske republikken Haiti. Dagens sentralbank ble etablert i 1979, da den tidligere sentralbanken ble splittet i to. Den har hovedkontor i Port-au-Prince, og sentralbanksjef er Charles Castel.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens sentralbank ble etablert 17. august 1979, men forløperne til denne banken kan spores tilbake til begynnelsen av 1800-tallet.[1]

Bakgrunn og tidlige forsøk på etablering av sentralbank[rediger | rediger kilde]

Haiti fikk sin uavhengighet fra Frankrike 1. januar 1804, etter en 15 år lang uavhengighetskrig. De første sporene av en bank stammer fra en korrespondanse mellom en utenlandsk forretningsmann, Nicolas M. Kane, og statssekretær Joseph (Balthazar) Inginac, der en tysk gruppe, Hermann Hendrick & Co, ledet av George Clark, ønsker å etablere en bank på Haiti. Siden Haiti nylig hadde vært gjennom en hard uavhengighetskrig var ikke ønsket om utenlandske etableringer til stede, så forslaget ble ikke godtatt.

I 1826 innså president Jean Pierre Boyer behovet for en finansinstitusjon med tillatelse til å utstede sedler, samt å bidra til å trekke inn kapital for å nedbetale landets gjeld. Den 26. april 1826 ble derfor en lov om etablering av Banque d'Haïti vedtatt, men denne banken ble aldri etablert. Prosjektet ble gjenopptatt i 1838, da avtalen med Frankrike om tilbakebetaling av gjeld ble inngått, men dette lovforslaget ble ikke vedtatt. Samme år kom forslaget om å etablere Banque Agricole, Industrielle et Commerciale i 1838, men tilstrekkelig antall aksjer ble ikke tegnet. Også i 1859, under president Fabre Nicolas Geffrard ble et lovforslag om å etablere en bank vedtatt, men mangel på midler gjorde at banken ikke ble etablert.

Under president Michel Domingue fikk Haiti ny grunnlov i 1874, og samme år ble konsesjon gitt til en Hr. Lazare fra USA, for etableringen av Banque Nationale d'Haïti. Banken skulle ha en kapital på tre millioner piastres, hvorav regjeringen skulle skyte inn en tredel og Lazare to tredeler. Grunnsteinen ble lagt i 1875, og 1. september stod lokalene klare. Lazarus greide imidlertid ikke å oppfylle sin del av kontrakten, så avtalen ble kansellert, og selv om regjeringen satte inn en halv million piastres var ikke dette nok kapital, og haiterne ble oppfordret til å investere sine sparepenger i banken. Imidlertid ble Dominigues regjering styrtet, sentralbanken ble plyndret og kom ikke i drift.

I 1880 undertegnet Haitis finansminister Charles Laforesterie en avtale med Société Générale de Crédit Industriel et Commercial om å etablere Banque Nationale d'Haïti. Konsesjonen ga dem eksklusiv rett til å utstede penger i landet, men også rett til å drive ordinær bankvirksomhet. Denne banken ble sterkt kritisert, både for å ikke gi økonomisk vekst i Haiti, og for vanstyre av statsgjelden. I 1893 ble derfor en ny bank etablert; Banque de Port-au-Prince. Denne fikk i oppgave bl.a. å betale statens utenlandsgjeld, samt å utstede mynter. Banque Nationale d'Haïti protesterte på denne etableringen, og mente det var brudd på vilkårene deres, noe de fikk gehør for, og den nye banken ble nedlagt.

Etablering av sentralbanken[rediger | rediger kilde]

Politisk uro, rentefall og president Pierre Nord Alexis' motstand mot utenlandske lån gjorde at sentralbankens posisjon var svekket på begynnelsen av 1900-tallet. I oktober 1910 ble konsesjonen terminert, og en ny avtale ble inngått med et konsortium med franske, amerikanske og tyske forretningsfolk, for etableringen av Banque Nationale de la République d'Haïti (BNRH).

Banque Nationale de la République d'Haïti ble i 1979 splittet i to finansinstitusjoner; Banque Nationale de Crédit (BNC), som overtok BNRHs ordinære bankfunksjoner, og Banque de la République d'Haïti (BRH), som overtok sentralbankfunksjonene. Banque de la République d'Haïti er fortsatt sentralbank på Haiti.

Oppgaver og målsettinger[rediger | rediger kilde]

Sentralbanken har som oppgaver:[2]

  • å formulere og utøve landets pengepolitikk
  • å utstede landets sedler og mynter, og bestemme landets pengemengde
  • å bestemme vilkår og retningslinjer for BRHs utlån og transaksjoner med utlandet
  • å gi anbefalinger rundt bankenes reservekrav
  • å bestemme hvilke typer lån og investeringer bankene kan tilby

En resolusjon av 28. mars 1985 tillegger sentralbanken følgende fire målsettinger:

  • forsvare valutens interne og eksterne verdi
  • sikre et effektivt og korrekt betalingssystem
  • sørge for stabilitet i kredittvesenet
  • fungere som statens bank og kasserer

Hovedmålsettingen er prisstabilitet, dvs en lav og stabil inflasjon.

Organisasjon og sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Sentralbankloven fra 1979 sier at styremedlemmene utpekes for en periode på tre år. Styret består av sentralbanksjefen («Gouverneur»), en visesentralbanksjef og tre medlemmer.[2]

Pr mai 2016 er Jean Baden Dubois sentralbanksjef, og Georges Henry Fils visesentralbanksjef.[3] Dubois ble utnevnt til sentralbanksjef i november 2015, og overtok etter Charles Castel i desember.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]