Hägglund & Söner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hägglunds»)

Hägglund & Söner, senere kalt Hägglunds AB, var et svensk verksted-konsern som ble opprettet i Gullänget i Örnsköldsvik.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hägglund & Söner ble grunnlagt i 1899 som et snekkerverksted av Johan Hägglund (1866–1956). Firmaet vokste og på 1920-tallet ble man Norrlands største møbelprodusent og senere til et av Norrlands største verksteds-foretak med tillverkning av bland annet buss-komponenter (fra 1921-1922)[1] og busser (fra 1924), løfteverktøy, lastemaskiner, sporvogner (fra 1932) og fly. Johan Hägglunds sønn Pelle Hägglund tok i 1931 over virksomheten. Hägglund & Söner ble i 1971 kjøpt opp av ASEA og fikk så navnet AB Nordbetong.[1] Da ASEA fusjonerte med Brown Boveri til ABB i 1988 ble Hägglunds en del av det såkalte «rest-ASEA», en portefølje av selskaper kalt for Incentive, som ble delt opp i fire deler for å bli solgt:

  • Traction - fusjonerte med ABB Traction og ble flyttet til Kalmar.
  • Vehicle - kjent som Hägglunds Vehicle AB f.o.m 1988. Kjøpt opp av Alvis plc i 1997, som ga avdelingen navnet Alvis Hägglunds AB. Konsernet ble siden ble kjøpt opp av BAE Systems, og denne delen heter nå BAE Systems Hägglunds.
  • Cranes - kjøpt opp av MacGregor som nå er et datterselskap av Cargotec.
  • Drives - kjøpt opp av Atle AB, og ble eid i flere år av Ratos, men nå eid av Bosch og har fått navnet Bosch Rexroth AB.
  • Hägglunds Component lagde blant annet gruvemaskiner. Produksjonen av disse gruvemaskinene ble overtatt av enkelte ansatte. De gikk konkurs etter noen år, og Gia Industri AB overtok produksjonen.

De tre gjenværende Hägglunds-bedriftene er store lokalt i Örnsköldsvik og Mellansel, og er noen av de viktigste arbeidsplassene i regionen. BAE Systems Hägglunds, som er den største, produserer kampkjøretøy, men også andre former for dekkjøretøy . MacGregor Cranes har i stor grad flyttet all produksjon til Asia, men har fortsatt rundt hundre ansatte i Örnsköldsvik. I Mellansel produserer Bosch Rexroth AB hydrauliske motorer.

I flere år var Denison Hydraulics eid av Hägglunds, og selskapet ble deretter kalt Hägglunds Denison Drives AB.

Kjøretøy[rediger | rediger kilde]

Sporvogner[rediger | rediger kilde]

Trikker i bruk i Norge:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Tom Söderberg: (sv) Per (Pelle) E Hägglund i Svenskt biografiskt lexikon (1971-1973)