Gylden oppføring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Innen informatikk er en gylden oppføring eller gylden kopi en betegnelse på den gyldige versjonen av et dataelement (oppføring) i et system med en enkeltversjon av sannheten.[1] Det kan referere til en database, en spesifikk tabell eller et datafelt, eller hvilken som helst informasjonsenhet. En gylden kopi er en konsolidert datamengde,[2] og er ment å gi én enkelt kilde til sannheten og en veldefinert versjon av alle data-entitetene i en organisasjon sitt økosystem.[3]

Uttrykket er mye brukt i forbindelse med datakvalitet, grunndataforvaltning og lignende. Det har også oppstått egne tekniske golden copy-løsninger for å vedlikeholde gylne kopier.

Grunndata[rediger | rediger kilde]

Innen grunndataforvaltning refererer den gyldne kopien til grunndataene (master-versjonen) av sikkerhets- eller referansedata som fungerer som én autorativ kilde for "sannheten" ovenfor alle applikasjonene i et IT-landskap.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What is a Golden Record in MDM». Informatica (engelsk). Besøkt 13. mars 2023. 
  2. ^ «The power of the golden record for data | PensionBee». www.pensionbee.com (engelsk). Besøkt 13. mars 2023. 
  3. ^ Nwaneri, Chinenye (14. februar 2019). «System of Record, System of Reference, Golden Records, and other confusing terms in Master Data…». All Things Data! (engelsk). Besøkt 13. mars 2023. 
  4. ^ IVPMarketing (14. april 2020). «Back to Basics: Golden Copy of Data Explained». Indus Valley Partners (engelsk). Besøkt 21. januar 2022.