Gylden oppføring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Innen informatikk er en gylden oppføring eller gylden kopi en betegnelse på den gyldige versjonen av et dataelement (oppføring) i et system med en enkeltversjon av sannheten.[1] Det kan referere til en database, en spesifikk tabell eller et datafelt, eller hvilken som helst informasjonsenhet. En gylden kopi er en konsolidert datamengde,[2] og er ment å gi én enkelt kilde til sannheten og en veldefinert versjon av alle data-entitetene i en organisasjon sitt økosystem.[3]

Uttrykket er mye brukt i forbindelse med datakvalitet, grunndataforvaltning og lignende. Det har også oppstått egne tekniske golden copy-løsninger for å vedlikeholde gylne kopier.

Grunndata[rediger | rediger kilde]

Innen grunndataforvaltning refererer den gyldne kopien til grunndataene (master-versjonen) av sikkerhets- eller referansedata som fungerer som én autoritativ kilde for «sannheten» for alle applikasjonene i et IT-landskap.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What is a Golden Record in MDM». Informatica (engelsk). Besøkt 13. mars 2023. 
  2. ^ «The power of the golden record for data | PensionBee». www.pensionbee.com (engelsk). Besøkt 13. mars 2023. 
  3. ^ Nwaneri, Chinenye (14. februar 2019). «System of Record, System of Reference, Golden Records, and other confusing terms in Master Data…». All Things Data! (engelsk). Besøkt 13. mars 2023. 
  4. ^ IVPMarketing (14. april 2020). «Back to Basics: Golden Copy of Data Explained». Indus Valley Partners (engelsk). Besøkt 21. januar 2022.