Kildesystem for en oppføring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kildeoppføring eller et kildesystem for én oppføring er et begrep i dataforvaltning som brukes for å beskrive den autoritative datakilden for en gitt dataelement (en oppføring). I informasjonssystemer lagres oversikter over slike avbildinger vanligvis i et datasystem som kjører et databasehåndteringssystem. I datahvelvmodellering er det kjent som record source.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Behovet for å identifisere opprinnelsen til en oppføring kan bli akutt i organisasjoner der ledelses- og informasjonsssystemer har blitt bygget ved å ha kombinert utdata fra flere kildesystemer, manipulert disse dataene og deretter presentert beregnede resultater for et nytt forretnings-brukstilfelle.

I disse tilfellene kan flere informasjonssystemer være uenige om den samme informasjonen. Disse uenighetene kan stamme fra semantiske forskjeller (ulik presentasjon), meningsforskjeller (ulike fakta), bruk av forskjellige kilder, forskjeller i tidspunktet for uttrekk, transformasjon og lasting (ETL) som lager dataene de rapporterer mot, eller muligens ganske enkelt at et resultat er feil.

Løsning[rediger | rediger kilde]

Integriteten og gyldigheten av en datamengde er åpen for tolkning når det ikke er en sporbar kobling til en god kilde, og listing av kildesystemet for oppføringen er en løsning på dette. Når integriteten til dataene er avgjørende, gitt at det er avtalt et kildesystem for oppføringen, må dataelementet enten kobles til eller hentes direkte fra det. I andre tilfeller skal proveniens og estimert datakvalitet dokumenteres.

Tilnærmingen med å bruke oppgi kildesystemer for oppføringer passer godt i miljøer hvor det både:

  • Det er en enkelt myndighet for alle datakonsumenter, og
  • Alle forbrukere har lignende behov

Avveininger[rediger | rediger kilde]

I diversifiserte miljøer må man i stedet støtte tilstedeværelsen av flere meninger. Forbrukerne kan akseptere ulike autoriteter eller kan vurdere fra sak til sak hva som utgjør den autoritative kilden. Forskere kan for eksempel foretrekke nøye kvalitetssikrede data, mens taktiske militære systemer kan kreve den nyeste troverdige rapporten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Data Vault Satellite - an overview | ScienceDirect Topics». www.sciencedirect.com. Besøkt 4. juli 2023.