Guizhou-Yunnan-platået

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Topografisk kart over Sørvest-Kina
Lunan-steinskogen (Yunnan-steinskogen)
Tigersprang-slukten (Hutiao Xia) ved Jinsha Jiang

Yunnan-Guizhou-platået, Yunnan-Guizhou-høylandet, Yun-Gui-platået eller Yunnan-Guizhou-høyplatået (forenklet kinesisk: 云贵高原, pinyin: Yún-Guì Gāoyuán) ligger i Sørvest-Kina i øst med Ailao Shan (哀牢山) i provinsen Yunnan og i vest Det sørøstlige høydeland (东南丘陵). I vest er det knyttet til Det tibetanske høyplatå. Det er et av de store kinesiske høyplatåer og omfatter østlige del av Yunnan, hele Guizhou, det nordvestlige Guangxi og tilgrensende områder av Sichuan, Hunan og Hubei.

Yunnan-Guizhou-platået han inndeles videre i Øst-Yunnan-platået (Diandong gaoyuan, 滇東高原), Nord-Yunnan-platået (Dianbei gaoyuan, 滇北高原), Vest-Yunnan-platået (Diandong xiyuan, 滇西高原), Sentral-Yunnan-platået (Dianzhong gaoyuan, 滇中高原), Nord-Guizhou-platået (Qianbei gaoyuan, 黔北高原), Sentral-Guizhou-platået (Qianzhong gaoyuan, 黔中高原) og Vest-Guizhou-platået (Qianxi gaoyuan, 黔西高原).

Yunnan-Guizhou-pltået er på en høyde på mellom 1 000 og 2 000 meter, og avtar noe fra nordvest til sørøst (fra Yunnan mot Guizhou). Det er svært ujevnt, med dype dalsletter som lokalt går undcer navnet «bazi» (坝子). Det er et karstlandskap, ettersom det er mye kalk her. Her er mange kalksteinsgrotter med stalagmitter og stalaktitter, steinsøyler, underjordiske elver og steinskoger. Her er de berømte steinskogenr Lunan-steinskogen (Lunan shilin, 路南石林) i det autonome fylket Shilin Yi og Anshun-dragepalasset (Anshun Longgong, 安顺龙宫) i Anshun.

Yunnan-Guizhou-platået er vanmskille mellom elvene Yangtze, Xijiang og Yuanjiang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]