Hopp til innhold

Guipúzcoafelttoget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guipúzcoafelttoget
Konflikt: Den spanske borgerkrig

Felltoget var det grønne området langs nordkysten mot den franske grensen, nord for Pamplona
Dato20. juli - 26. september 1936
StedGuipúzcoa i Baskerland i det nordlige Spania
ResultatAvgjørende nasjonalistisk seier
Stridende parter
Spanias flagg Den spanske republikkSpanias flagg Nasjonalist-Spania
Kommandanter og ledere
Spanias flagg Augusto Pérez Garmendia
Spanias flagg Antonio Ortega
Spanias flagg Emilio Mola
Spanias flagg Alfonso Beorlegui Canet
Styrker
UkjentUkjent
Tap
UkjentUkjent
Guerra Civil Española
1936-1939
Guipúzcoa - Madrid - Málaga - Jarama - Guadalajara - Brunete - Belchite - Nord-Spania - Teruel - Kapp Palos - Aragón - Ebro - Catalonia

Guipúzcoafelttoget var en aksjon tidlig i den spanske borgerkrigen hvor de nasjonalistiske styrkene erobret den nordlige provinsen Guipúzcoa i Baskerland fra den andre spanske republikk. På denne måte ble de kystområdene som var kontrollert av republikken ut mot Biscayabukta, med provinsene Bizkaia, Cantabria og Asturias, ytterligere isolert fra de øvrige områdene kontrollert av republikken, og denne isolasjonen ble sikret for nasjonalistene. Dette dannet utgangspunktet for nasjonalistenes erobring av det resterende nordområdet under kampene i Nord-Spania det kommende året.

Under felttoget rykket Emilio Mola fram til grensebyen Irún mot Frankrike, og slik avskar området for forsyninger og evakuering over grensen, deretter rykket han mot San Sebastián for slik å sikre og knytte de beleirede opprørsstyrkene i byen til Nasjonalist-Spania. Forsøket på å komme de beleirede opprørssoldatene til unnsetning i San Sebastián mislykket i første omgang, og nasjonalistene vendte da oppmerksomheten mot Irún. Kampene om Irún ble innledet 19. august og falt etter voldsomme kamper og bombardement 5. september. Dette var den kritiske del av felttoget, og seieren her sikret seieren for nasjonalistene i felttoget.

13. september falt San Sebastián etter et nytt angrep fra nasjonalistene, og disse rykket deretter videre fram i retning mot Bilbao, men ble her stanset av republikkens styrker.

Autoritetsdata