Grantgaselle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grantgaselle (Gazella granti eller Nanger granti) er med sin mankehøyde på 82 cm og en gjennomsnittlig vekt på 80 kg en av de større artene i slekten Gazelle. Den er oppkalt etter den skotske naturforskeren James Augustus Grant (1827-1892).

Gaselle er helt rødbrun på toppen og hvit på magen. Det er to hvite streker i ansiktet som går fra hvert øye til nesen. Hornene ligner en langstrakt S og snur seg rundt aksen, men det er forskjeller mellom de forskjellige underartene. Individene når en kroppslengde (hode og torso) på 140–166 cm og en halelengde på 20–28 cm. Hunnene med sine 38–67 kg er betydelig lettere enn hanner, som når 60-81,5 kg. I tillegg er hunnens horn smalere. Det er en kjertel nær øynene, men kjertelvæsken brukes ikke til å markere territorium. Den dominerende hannen markerer i stedet med urin og avføring.

Arten lever i Øst-Afrika. Området strekker seg fra Tanzania, Kenya og Uganda nord til Etiopia og Somalia. Habitatet består av halvørkener og savanner med sprette trær. I fjellområder er denne gasellen 2500 meter over havet.

Grantgasellen unngår områder med langt gress. Den lever av løv og gress. Hun gaseller bor i flokker med rundt 30 personer ledet av en han. I tillegg er det ungkarsflokker. Grantgaseller danner ofte blandede flokker med andre planteetere. Hunnen er gravid i ca 6 måneder, og da blir det vanligvis født en unge. Den veier 5–7 kg ved fødselen. Væskebehovet dekkes av mat, og arten finnes derfor også i regioner som ikke har vassdrag eller dammer.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «grantgaselle». Store norske leksikon. 11. desember 2020. Besøkt 14. januar 2021. 
  2. ^ «See what AWF is doing to protect Grant’s Gazelle’s from further population decline.». African Wildlife Foundation (engelsk). Besøkt 14. januar 2021. 
  3. ^ «Grant’s gazelle | mammal». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 14. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]