Grønnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grønnes er en lav landtange av hovedsakelig morenemasse som er en del av en fjordterskel i den indre delen av Lafjorden i Flekkefjord. Sammen med en tilsvarende odde fra vestsiden lager Grønnes en forsnevring av fjorden som gjør at skipsleia blir snaue 200 meter bred. Morenen fortsetter ut i sjøen som grunne av rullestein. Der er satt opp fyrlykt med pil som viser hvor en bør ferdes med dyptgående farkoster, og seilmerker (overett-trekanter) inne i havnebassenget til siktepunkt for større skip.

Under Napoleonskrigene var en oppmerksom på faren for angrep. Borgerne sørget derfor for å få montert et kanonbatteri med støpejernskanoner bak et murt bolverk. Batteriet står fortsatt, mens krutt- og kulehuset ved kanonene sto lenge, men forfalt og ble revet. Den åpne plassen bak kanonene var i mange år en populær arena for arrangementer og dansefester i sommersesongen, og brukes fortsatt til sankthansfeiring.

Området var bebygd med ett hus, og gressbøen med sydvendt strand ble brukt av byens borgere til badestrand for småbarnsfamilier. Fjellområdene rundt ble etter krigen bebygd med hytter, som med tiden er blitt erstattet med helårsboliger.

Veien til Grønnes gikk tidligere gjennom verftsområdet til Flekkefjord Slip og Maskinfabrik, og et par andre skipsbyggerier, men er nå lagt om og knytter boligområdene sammen med Rauli. Området er nå også tatt i bruk av en barnehage.