Grønlia (Asker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Grønlia (Holmen)»)

Grønlia, også kjent som Grønnlia og Syverstadbråten, er et skogsområde på 280 dekarNesbru og Hofstad i Asker kommune, mellom Holmen og Syverstad.[1] Tidlig på 1900-tallet besto det meste av Nesbru av skog og jorder. Etter hvert ble området bebygget av boliger og veier. I dag er Grønlia det største og viktigste gjenværende skogområdet på Nesbru.

Naturverdier[rediger | rediger kilde]

Området består av mye kalkfuruskog. Enkelte steder finner en også løvskog med stor artsrikdom.[2][3][4] Midt i skogen i Grønlia ligger Syverstaddammene, som er to menneskelagde dammer som utgjør omtrent 1/12 av Grønliaområdet. Dammene ble laget for å produsere og selge is. Dammene inneholder bestander av salamander.[5][6]

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Området er mye nyttet til rekreasjon, turer, trim og andre utendørsaktiviteter, og har også en lysløype. Skogen er godt egnet for sopp- og bærplukking om høsten. Det er plassert flere benker i skogen og det finnes flere stier utenom lysløypene.[7] Om vinteren pleier det å bli kjørt skiløyper i lysløypen.[8] Like nord for Grønlia ligger Holmen idrettspark. Denne strekker seg delvis inn på friområdet, med blant annet to hoppbakker og flere klatrestativer.[9] I dag er hoppbakkene ute av drift, og planlagt fjernet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Selger Grønlia for 1 krone per kvm». Budstikka. 20. april 2012. Arkivert fra originalen 26. mars 2020. Besøkt 26. mars 2020. 
  2. ^ (no) Holmenbakkene i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  3. ^ (no) Slemmestadveien/Syverstad i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  4. ^ (no) Syverstadveien i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  5. ^ (no) Syverstaddammen Nordøst i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  6. ^ (no) Syverstaddammen Sørvest i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  7. ^ «Syverstad og Hval». ut.no. Besøkt 26. mars 2020. 
  8. ^ «Lysløypa på Holmen». skiforeningen.no. Besøkt 26. mars 2020. 
  9. ^ «Holmen idrettspark». asker.kommune.no. Besøkt 26. mars 2020.