Golubac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Golubac
Golubac festning

Flagg

Våpen

LandSerbias flagg Serbia
DistriktBraničevo
Postnummer12 223
Retningsnummer012
Areal376 km²
Befolkning9 913 (2002)
Bef.tetthet26,36 innb./km²
Høyde o.h.179 meter
Nettsidewww.golubac.org.rs/
Posisjonskart
Golubac ligger i Serbia
Golubac
Golubac
Golubac (Serbia)
Kart
Golubac
44°39′00″N 21°38′00″Ø

Golubac (serbisk: Голубац) er en by og en kommune (opština) ved Donaus høyre bredd i det nordøstlige serbiske distriktet Braničevo, ved grensen til Romania. Navnet er avledet av golub, serbisk for due.

Kommunens nordlige grense er et 52 kilometer langt avsnitt av Donau. Nabokommunene er Majdanpek i øst, Kučevo i sør og Veliko Gradište i vest.

Byen Golubac hadde ved folketellingen i 2002 1896 innbyggere. Det tilsvarende tallet for hele kommunen var 9913. Kommunen har et flateinnhold på 376 km².

Landsbyer og steder i kommunen[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel om festningens historie: Golubac festning

Byen Golubac ble sannsynligvis grunnlagt av Ungarn i det 13. århundret. Dagens bysentrum med havnen, ligger ca. 4 kilometer vest for festningen. Før selve festningen ble oppført var det på stedet en romersk bosetting kalt Columbaria. Festningen er mest sannsynlig grunnlagt i det 14. århundret. Gjennom hele middelalderen, var festningen åsted for en rekke slag, særlig mellom det osmanske riket og det ungarske kongedømmet. Festningen og dermed byen skiftet herredømme en rekke ganger mellom tyrkere, ungarere, serbere og østerrikere. I 1867 ble festningen endelig overdratt til den serbiske knez Mihailo Obrenović III.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Festningen Golubac hører til de best bevarte i hele Serbia. I tillegg til denne finnes av attraksjoner den store Nasjonalparken Đerdap. Parken begynner ved Golubac og ender ved Tekija i nærheten av demningen og vannkraftverket Đerdap I. Byen Golubac befinner seg ved inngangen til Jernporten, et av de mest karakteristiske landskaper langs Donau.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]