Hopp til innhold

Gokstadfæringen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kopi av gokstadfæringen, den minste av de tre vikingtidsbåtene som ble funnet sammen med Gokstadskipet utenfor Sandefjord i 1880.

Gokstadfæringen var en mindre båt, en færing på 6,5 meter for to par årer, som ble funnet sammen med Gokstadskipet, vikingskipet som ble funnet i en gravhaug ved Sandefjord i Vestfold i 1880, og er datert til rundt år 900.

Historikk og konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Det ble funnet i alt tre mindre båter i Gokstadfunnet. De var i mange fragment. Da Frederik Johannessen var ferdig med å rekonstruere Gokstadskipet i 1930, bygde han opp igjen to av disse båtene: en færing på 6,5 meter og en treroing på om lag 10 meter. Begge disse båtene er klinkbyggede. Det har vært brukt svært granne bord.

Færingen minner mye om færinger en ser på Vestlandet i våre dager. Gokstadfæringen skiller seg fra for eksempel oselveren ved at stavnene er tilhogne slik at bordgangene starter som en del av stavnen. Dette er et trekk som også finnes på større skip.

Gokstadfæringen er for det meste bygd av eik. Øverste bordgangen er av furu. Det er og tofter og tiljer. Akterut har den styreåre på styrbord side, slik en finner på større skip.

Under utgravninga av et gravfelt fra vikingtida ved gården Gulli utenfor Tønsberg i Vestfold i 2004, ble det funnet rester av båter som tilsvarer gokstadfæringen.[1]

Det er blitt bygd flere kopier av gokstadfæringen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata