Glenn Odekirk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glenn Odekirk
Født9. mai 1905Rediger på Wikidata
Waseca
Død12. jan. 1987Rediger på Wikidata (81 år)
Las Vegas
BeskjeftigelseQ10497074, ingeniør Rediger på Wikidata
Utdannet vedOregon State University
NasjonalitetUSA

Glenn Odekirk (født 9. mai 1905 i Waseca, Minnesota, død 12. januar 1987 i Las Vegas, Nevada) var en amerikansk luftfartsingeniør som gjorde betydelige bidrag i sitt arbeide i Hughes Aircraft.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Glenn var sønn av Edward John og Louise (Lewis) Odekirk. Glenn, også kjent under kallenavnet "Ode' (uttales "OH-dee")  ble uteksaminert fra Oregon State University i 1927. I løpet av 1930-tallet og gjennom andre verdenskrig var Odekirk assistent for forretningsmannen Howard Hughes, president i Hughes Aircraft, som han fikk et veldig nært faglig samarbeid med. Odekirk møtte Hughes under innspilling av hans film Luftens dæmoner og Hughes ble veldig imponert over ham. I flere år fløy de rundt om i landet sammen. Hugh testet den unge ingeniørens idéer og kranglet stadig over de mest trivielle saker om flykonstruksjon.

I 1935 deltok Odekirk i konstruksjonen av racerflyet Hughes H-1 Racer. Det satte en verdensrekord på 352,39 miles per time. I september samme år slo Raymond Demotte (Frankrike) rekorden på 314,32 miles per time. Flyet var revolusjonerende for sin tid og var et av de første sportsflyene med opptrekkbart understell og spesielle forsenkede skruer og nagler for å redusere luftmotstanden.

Odekirk deltok i konstruksjonen av H-4 Hercules (vanligvis kjent som Spruce Goose) og mange fra staten var ombord da Hughes styrte flyet på sin eneste flytur 2. november 1947.

Imidlertid, i henhold til De Ouderkerk ættesoge: 350 År i Amerika,[1] var Glenn Odekirk ikke ombord i Hercules.

Odekirk minner om at dagen:

«Jeg satte av Hughes nede på kaien og han sa til meg, 'Odie, du har ikke noe imot å ikke være ombord mens jeg taxer' ...og jeg sa, 'Å, kom igjen.' De fyrene der (Brewster komiteen) gjorde det ikke lett for ham og sa at den tingen aldri ville fly. Så da visste jeg godt at han ville ta av hvis det var mulig. Jeg vet veldig godt at hvis det føles riktig, kommer du til å fly det. Mr. Hughes ønsket ikke noen annen pilot om bord, for en dag ville noen komme og si at Howard Hughes ikke fløy det, og så gjorde han det.»

Legacy[rediger | rediger kilde]

I Howard Hughes biografisk film The Aviator, portretterte Matt Ross Odekirk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John H. Ouderkirk (ed.), I Ouderkerk ættesoge: 350 År i Amerika, Kapittel: Glenn Odekirk & Howard Hughes, side 180

Kilder[rediger | rediger kilde]