Gladsaxehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gladsaxehus
LandSverige[1]
StedSimrishamn kommune[1]
Kart
Kart
Gladsaxehus
55°33′42″N 14°17′18″Ø

Ruinen etter Gladsaxehus.

Gladsaxehus (Gladsax hus) er i dag en ruin etter den tidligere borg og setegård, og ligger i Gladsax i Skåne, et par kilometer vest for Simrishamn (tidligere dansk: Simmershavn) og et par mil nordøst for Glimmingehus. Borgen lå umiddelbart øst for kirken og kirkegården.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gladsax nevnes første gang i skriftlige kilder 1322, hvor erkebiskop Esger Juul utferdiget et privilegiebrev og stadfestet bestemmelser som var utferdiget av erkebiskop Eskil på 1100-tallet, om at fire kirker skulle legges under Tommerup kloster, blant dem ecclesiam sancti Jacobi in Glathsyas. I begynnelsen av 1400-tallet utnevnte unionsdronningen Margrethe I Gladsaxehus til kongelig lensborg.

I år 1314 skriver ridderen Børge Thorkildsen av den skånske ætten Bing seg til Gladsax. En senere eier ble Ide Pedersdatter Falk som levde fra 13581399. Ide var i sin tid en av Skånes absolutt mektigste kvinner og eide etter sin første mann betydelig flere gods enn noen av sine tre brødre. Hun var også i tett forbindelse med både Margrethe I og Roskildes biskop Peder Jensen Lodehat, som var dronningens rådgiver. Da Ide døde hadde hun, foruten et påtenkt kloster i Gladsax, også testamentert eiendeler til sitt kvinnelige tyende. De var blitt tilgodesett med både seng, sengetøy og litt penger til en trygg alderdom i et kloster.

I ca. 200 år residerte lensherrer på Gladsaxehus over Gladsax len, blant andre Eskil Mogensen Gøye (lensmann 1471 – †1476), Jens Holgersen Ulfstand (trolig lensmann 1476 – †1486) og Sten Basse Bille (lensmann 1490 – †1506). Gladsax utgjorde et selvstendig len frem til 1621 hvor det inngikk i Christianstad len, og hvor kong Christian 4. makeskiftet Gladsax slott og hovedparten av lensgodset til Jacob Beck. Ved kommunereformen 1952 ble Gladsaxe kommune innlemmet i Simrishamn by.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]