Giulio Cesare Monteverdi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giulio Cesare Monteverdi
Født1573
Cremona
Død1630
Salò
Søsken Claudio Monteverdi
Beskjeftigelse Komponist, organist
Musikalsk karriere
Instrumentpipeorgel, orgel

Giulio Cesare Monteverdi (født 1573 i Cremona; død 1630/31 i Salò) var en italiensk komponist og organist. Han var en yngre bror av Claudio Monteverdi.

Giulio Cesare Monteverdi var sønn av barbér og sårlege Baldassare Monteverdi (født rundt 1542) og Maddalena Zignani (død rundt 1576). Selv om familien levde i beskjedne kår, fikk de to eldste sønnene en grundig musikalsk utdanning hos Marcantonio Ingenieri, kapellmester ved katedralen i Cremona.

I 1602 var Giulio Cesare musico ved hoffet til hertugen av Mantova og ble i 1609 utnevnt til kapellmester. I likhet med broren og andre kunstnere ved hoffet til Huset Gonzaga, ble han oppsagt i 1612. Han ble deretter organist ved hovedkirka i Castelleone og i 1620 kapellmester ved Salò-domen.

De få verkene som er bevart etter Giulio Cesare, deriblant 25 motetter, viser noe påvirkning fra hans langt mer berømte bror. Han fungerte som utgiver av Claudios trestemmige Scherzi musicali (1607) og publiserte to egne stykker i samlingen. I samme verk publiserte Giulio Cesare en presis klargjøring av Claudios forslag om å dele musikken i to retninger, den gamle renessansestilen (prima prattica) og den nye barokkstilen (seconda prattica). Claudio publiserte forslaget som et tilsvar til Giovanni Artusis angrep på ham og den nye musikkstilen han representerte.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]