Gillbergaskipet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gillbergaskipet er et sensasjonelt arkeologisk funn i det svenske innlandet på vassdraget fra Vänern til Glafsfjorden ved byen Arvika i Värmland.

Dette gikk langs Byälven som renner forbi Gillberga, Nysäter, Harefjorden, Säffle og By. Fra Gillbergasjön fortsatte Byälven nordover mot Glafsfjorden, men midtveis munnet en mindre bielv ut i den større elven.

Denne mindre bielven som het Lillälven gikk oppover vest forbi Gillberga kyrka som lå på et nes mellom de to elvene til den mindre innsjøen Aspen. Der i elven under Gillberga kyrka ble et stort skipsvrak funnet i 1990-årene. Dateringen av de eldste trerestene viste at dette skipet var bygget ved år 1243 og muligens sank i elven i slutten av 1200-tallet eller første halvdel av 1300-tallet.

Dette skipsvraket er klinkbygd med trenagler mellom bordene og spantene som bare var sett på farkoster fra vikingtiden og middelalderen og formodentlige er over 15 meter langt som et lastefartøy. Gillberga som først er nevnt i skriftige dokumenter ved 1357, var befolket i lang tid siden bronsealderen med flere forntidsminner som indikerte et rikt lokalsamfunn som ifølge sagnene hadde tett forbindelse med det norske Østlandet. Kirken på Gillberga ble først oppført i 1100-tallet, men var ombygget og forstørret i løpet av middelalderen med kalkstein og sandstein som fantes ved storsjøen Vänern.

Lastefartøyet som sank i Lillälven trolig var benyttet for transport av byggstein til Gillberga kyrka. Ved Lillälven lå et havnested som fram til nyere tid var benyttet for varetransport gjennom vassdragene på Värmland ut til storsjøen Vänern eller på de mindre innsjøene. Vassdraget mellom Vänern og den norske elven Glomma på Glafsfjorden og gjennom Eidskog i uminnelige tider hadde vært en viktig ferdselsveg med båttransport som ble dratt over mindre landstrekninger mellom vannene og mindre elver.

Kilder[rediger | rediger kilde]