Gill Marcus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gill Marcus
Født10. august 1949 (68 år)
Johannesburg
Utdannet ved Sør-Afrika-universitetet
Beskjeftigelse Politiker
Parti African National Congress
Nasjonalitet Sør-Afrika

Gill Marcus (født 10. august 1949 i Johannesburg) er en sørafrikansk økonom, som er sentralbanksjef i Sør-Afrikas sentralbank. Hun er Sør-Afrikas første kvinnelige sentralbanksjef, og tiltrådte stillingen 9. november 2009.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Johannesburg, og begge foreldrene hennes var antiapartheid-forkjempere. Hennes besteforeldre kom fra Litauen, men begge hennes foreldre, Molly og Nathan, ble født i Johannesburg. Foreldrene var medlemmer av South African Communist Party.

Eksil i London[rediger | rediger kilde]

Marcus startet på et Bachelor of Commerce-studium ved University of the Witwatersrand i Johannesburg, men måtte bli med til London da foreldrene dro i eksil i 1969. Imidlertid fortsatte hun studuene ved samme skole, ved hjelp av brevveksling med universitetet. I London drev hun familiens salatbar i Knightsbridge, men ble også medlem av South African Communist Party og ANC. I ANC arbeidet hun med informasjoninnsamling, og hun ble etterhvert redaktør i deres nyhetsbulletin, en stilling hun hadde i 15 år.

Retur til Sør-Afrika[rediger | rediger kilde]

I 1970 ble forbudet mot ANC opphevet, og hun flyttet tilbake til Sør-Afrika etter 21 år i eksil. Hun var en av de første ANC-medlemmene som flyttet tilbake til Sør-Afrika, og hun ledet deres avdeling for informasjon og publisitet fram til 1994. Fram mot valget i Sør-Afrika i 1994, som var Sør-Afrikas første frie valg etter slutten på apartheid, var hun sentral i ANCs mediapolitikk i valgkampen. Hun ble i dette valget stemt inn i parlamentet, og ble leder for Joint Standing Committee on Finance. I 1996 ble hun visefinansminister, og i 1999 visesentralbanksjef for Sør-Afrikas sentralbank, mens Tito Mboweni var sentralbanksjef. Hun var da den første visesentralbanksjefen i Sør-Afrikas historie.

Da hennes femårsperiode som visesentralbanksjef var omme i 2004 valgte hun å forlate sentralbanken, fordi samarbeidet med Mboweni ikke fungerte.[2] Hun gikk da til Gordon Institute of Business Science, der hun ble professor innen Policy, Leadership and Gender Studies (politikk, ledelse og kjønnsstudier). Fra 2007 var hun styreformann i Absa Group, fram til hun returnerte til sentralbanken i 2009.

Den 9. november 2009 ble hun utnevnt til Sør-Afrikas niende sentralbanksjef, og landets første kvinnelige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sør-Afrikas sentralbank – Profile of Gill Marcus, besøkt 10. november 2011.
  2. ^ News24.com – Meet Gill Marcus, besøkt 11. november 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Tito Mboweni 
Sentralbanksjef for Sør-Afrikas sentralbank
Etterfølger:
 Lesetja Kganyago