Gilbert Imlay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gilbert Imlay
Født9. februar 1754[1]
Upper Freehold Township
Død20. november 1828[1] (74 år)
Partner(e) Mary Wollstonecraft
Barn Fanny Imlay
Beskjeftigelse Skribent, forretningsdrivende, diplomat, militær
Nasjonalitet USA

Gilbert Imlay (født 9. februar 1754 i Upper Freehold i New Jersey i USA, død 20. november 1828) var en offiser i den amerikanske uavhengighetskrigen, og senere en eventyrer, forretningsmann og forfatter. Han er mest kjent for å ha hatt et kort forhold til den engelske feministen og forfatteren Mary Wollstonecraft som resulterte i at Mary fødte en datter, Fanny Imlay.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Imlay deltok i uavhengighetskrigen som offiser i New Jersey Line, en enhet i Den kontinentale armé. Etter krigen reiste Imlay til Kentucky for å spekulere i landområder og der svindlet han en rekke mennesker, blant annet Daniel Boone, som da arbeidet som landmåler. Han inngikk avtaler om å kjøpe landområder, og solgte så videre uten å betale de opprinnelige eierne. Det ble utstedt arrestordre på Imlay, men han unnslapp sine kreditorer ved å flykte til England i 1786.

I London fikk han utgitt en geografisk bok i 1792, A Topographical Description of the Western Territory of North America (En topografisk beskrivelse av det vestlige territorium i Nord-Amerika). Påfølgende utgaver, inkludert eventyrene til Daniel Boone, skrevet av John Filson, som et appendiks (tilføyelse).[2] Med Mary Wollstonecrafts støtte og assistanse forsøkte også Imlay å skrive en roman og fikk utgitt The Emigrants (Emigrantene) i 1793. Det samme året, under den franske revolusjonen, ble han diplomatisk representant for USA i Frankrike mens han samtidig drev sine ulike forretninger av mer eller mindre tvilsom art.

På den tiden britene blokkerte franske havner kunne Imlay profittere på å omgå blokaden. Det er på denne tiden han møtte den intellektuelle Mary Wollstonecraft som han sjarmerte. For å beskytte henne fra faren ved å være engelsk i Frankrike da det var krig mellom de to nasjonene, lot han Mary bli registrert ved amerikanske ambassaden som hans hustru, til tross for at de aldri var eller ble gift. Etter at deres datter Fanny var født, fulgte Mary ham til Paris fra Le Havre. Da dro han umiddelbart til London og etterlot Mary og deres nyfødte datter i kaoset i Paris under den franske revolusjonen.

Mary Wollstonecraft klarte etterhvert selv å komme til London, men han hadde da liten interesse av henne. I et desperat forsøk på å opprettholde hans interesse, forsøkte hun å hjelpe ham i hans forretninger, og hun reiste til Norge for å lete opp et skip han hadde interesser i. Da hun kom tilbake fra den lange turen, oppdaget Wollstonecraft at Imlay levde sammen med en skuespiller. Det satte en effektiv stopp for deres forhold.[3] Mary Woolstonecrafts reisebrev fra reisen til Norge og Norden ble senere utgitt i bokform med tittelen Min nordiske reise.

Mary Wollstonecraft giftet seg senere med filosofen William Godwin, og hennes og Imlays barn ble adoptert av Godwin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Gilbert Imlay, w6g16t32
  2. ^ Faragher, John Mack. Daniel Boone: The Life and Legend of an American Pioneer. New York: Holt, 1992; ISBN 0-8050-1603-1.
  3. ^ Lewis, Jone Johnson. Mary Wollstonecraft: A Vindication of the Rights of Woman: overview of the life and work of England's early feminist, Mary Wollstonecraft