Gibson Girl look

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Dana Gibsons tegning av ei gibsonjente (Gibson Girl), en karikatur av en sexy og moteriktig, men aktiv og selvbevisst kvinnetype i amerikansk populærkultur ca. 1900-1920.
Den amerikanske illustratøren Charles Dana Gibson (1867-1944) ved tegnebrettet,

Gibson Girl look var et mote- og kvinneideal i USA som ble skapt av den amerikanske illustratøren Charles Dana Gibson (1867-1944) omkring år 1900 og varte i rundt tjue år. Ei gibsonjente (Gibson girl) var ei «moderne amerikanerinne» som ble presentert gjennom lett satiriske tegninger og historier. Hun ble framstilt som en ungdommelig og feminin, høy og slank pinup-modell med tydelig byste og hofter, men sporty og aktiv og ikke avkledt.

Gibson lagde en rekke tegninger i svart-hvitt fra 1896 og framover. De ble svært populære og resulterte i serien Mr. Pipps, som ble trykt første gang i tidsskriftet Collier's Weekly i 1899. Gibsonjenta ble portrettert i ulike omgivelser, for eksempel som golfspiller, men hennes spesielle personlighet ble alltid understreket av timeglassfiguren, moteriktige klær og frisyrer, deriblant lange kjoler, store hatter og langt hår satt opp i en «flommende» pompadur.

Forbildet for the Gibson girl look skal ha vært tegnerens egen kone Irene, født Langthorne, og søstrene hennes.

Gibsonjenta ble brukt som reklamefigur på ei rekke kommersielle produkter i samtida.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Belle Époque, «den skjønne tid» i fransk samfunnsliv ca. 1860-1914

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]