Ghosts (1915)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ghosts
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1915
Prod.landUSA
Lengde49 min.
Bak kamera
RegiGeorge Nicholls
ProdusentDavid W. Griffith
ManusforfatterRussell E. Smith
Basert påGengangere
Foran kamera
MedvirkendeHenry Walthall
Mary Alden
Loretta Blake
Prod.selskapMajestic Motion Picture Co.
Eksterne lenker

Ghosts er en amerikansk stumfilm fra 1915, i regi av George Nicholls. Manuset ble skrevet av Russell E. Smith. Det var basert på Henrik Ibsens skuespill, Gengangere, som utkom i 1881.

Den hadde premiere i juni 1915.

Handling[rediger | rediger kilde]

Foreldrene til Helen innvender mot hennes kjærlighet til den fattige pastor Manders. De overtaler henne til å gifte seg med skjørtejegeren kaptein Arling for pengenes skyld. Familielegen opplyser at Arling kan overføre en kjønnssykdom til parets barn. Når Helen oppdager ektefellens affære med nabokona instruerer pastoren henne til å forbli hos mannen. Legen holder tyst om foreldreskapet til Regine. Hun er et resultat av en affære mellom Helen og pastoren.

Helen og Arling får sønnen Osvald. Seks år gammel opplever Osvald at faren dør. Noen år etter studerer Osvald kunst i Paris, hvor han begynner å få anfall av sinnssykdom. Helen leter etter ei «ubesudlet» jente til ham. Hun introduserer ham for Regina. De har planer om å inngå ekteskap, men legen får stanset bryllupet gjennom å avsløre sannheten om Reginas bakgrunn. Forbitret overgår Oswald sin fars overdrivelser, mens hjernen hans råtner. Regina drar til et kloster. Når Helen finner Oswald på gulvet lekende med solstråler oppsøker hun lege. I hennes fravær svelger han gift. Helen finner til slutt trøst hos legen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • AFI Catalogue of Feature Films 1911-1920.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]