Ghawarfeltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saudi-Arabias oljeproduksjon og Ghawarfeltets andel av totalen (øverst).

Ghawarfeltet er verdens påvist største konvensjonelle oljefelt. Det ble oppdaget i 1948 og ligger nordvest i Saudi-Arabia, vest for Qatar. De påviste maksimalt utnyttbare reservene er mellom 66 og 100 milliarder fat. Feltets utstrekningen er 280 ganger 30 km.[1] Utstrekningen og reserven er enda større når i tillegg regner med oljesand eller særlig tung olje.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Feltet nådde en daglig produksjon kortvarig på over 6,5 millioner fat omkring 1990, og har siden holdt et stabilt nivå på 4 millioner fat daglig. Dette utgjør 6,25% av verdensproduksjonen (i 2004). Fortsatt nedgang i produksjonen er forventet. Ghawarfeltet produserte i perioden 1948-2000 60-65% av Saudi-Arabias totale oljeproduksjon.[2] Til sammenligning var Norges dagsproduksjonen av olje omk. 2,5 millioner fat i januar 2006.[3] Den kumulative produksjonen utgjør så langt omk. 60 milliarder fat.[4]

Ghawarfeltet produserer i tillegg omk. to milliarder m³ naturgass daglig.

Reserver[rediger | rediger kilde]

Ifølge offisielle estimater fra myndighetene i Saudi-Arabia er de resterende påviste reservene i feltet omk. 71 milliarder fat. Noen kritikere, som Matthew Simmons, mener at feltet har nådd eller vil snart nå topproduksjon. Det alternative overslaget fremkommer bl.a. i hans bok Twilight in the Desert (2005, ikke oversatt).[5] Kritikken er tilbakevist av blant andre lederen av Saudi Aramcos reservoaravdeling, Nansen Saleri. Lite er med sikkerhet kjent om de resterende reservene og eventuell nedgang i produksjonen da det meste av informasjonen om dette feltet kommer fra tredjehånds kilder.

Referanser[rediger | rediger kilde]