Gert van Egen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gert van Egen
Født16. århundreRediger på Wikidata
Mechelen
Død1612Rediger på Wikidata
Helsingør
BeskjeftigelseBilledhugger Rediger på Wikidata
NasjonalitetHabsburg Netherlands

Monumentet over kong Frederik II og dronning Sophie i Roskilde domkirke er utført av Gert van Egen og reist i 1598.
Relieff fra Frederik IIs gravmæle som viser beleiringen av Akershus festning i 1567. Nederst til venstre Oslo med Hallvardskatedralen.

Gert van Egen (født før 1578, død 1611 el. 1612) var stenhugger av ukjent opphav. Det er kjent at han i noen år virket i Danmark under Frederik II.

Han var ansatt på Kronborg slott 1578-1585; i de årene Frederik II fikk utført store arbeider på slottet. Van Egen var en av de best avlønnede stenhuggerne, noe som indikerer at han har hatt viktige oppgaver i utsmykkingen av Kronborg.

Frederik II døde i 1588 og allerede året etter fikk Gert van Egen bestilling på gravmæle til kongen som skulle stå i Roskilde domkirke. Initiativet kom fra sønnen Christian IV og moren, enkedronning Sophie. Det går frem av et brev fra Sophie at han skulle utføre det etter utleverte modeller og det er derfor noe uklart hvor stor del av monumentet som er van Egens eget verk.

Av særlig interesse er relieffene på sidene av monumentet. De skildrer scener fra kongens felttog mot Ditmarsken i 1559 og fra Den nordiske sjuårskrigen 1563-1570. Den ene scenen viser beleiringen av Akershus festning i Oslo i 1567.

Kilder[rediger | rediger kilde]