Gernikatreet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gernikatreet i 2006
Eiketrær vokser langsomt. Per 31. august 2012

Gernikatreet, baskisk Gernikako Arbola, er et eiketre i byen Gernika i Baskerland i Spania. Det er et nasjonalsymbol for baskerne, som i gammel tid holdt ting i skyggen av store trær. Eiketreet i Gernika symboliserer baskernes tradisjonelle friheter. Under eiketreet i denne byen sverget herrene over Bizkaia, også kongene av Castilla, å respektere baskernes rettigheter. Etter at spansk Baskerland ble en autonom region, avlegger lehendakari, den baskiske regjeringspresidenten, sin innsettelsesed her.

Eiketreet[rediger | rediger kilde]

Gamleeika var ganske skrøpelig etterhvert

Eiketreet står utenfor Eusko Legebiltzarra (Casa de Juntas de Guernica), Gernikas forsamlingshus, der regionalforsamlingen for Bizkaia møtes i våre dager.

I førkristen tid var eiketreet hellig blant baskerne. Flere steder i Baskerland finnes det steder der forsamlinger har møttes under eiketrær. Eiketreet i Gernika, der forsamlingen for Bizkaia møttes, utviklet seg til å bli det viktigste symbolet for regionen.

Det gamle eiketreet ble i 1860 erstattet av et nytt. Stammen av det gamle treet ble bevart. Det nye treet overlevde bombingen av Gernika under den spanske borgerkrigen i 1937, men måtte felles i 2004. Nye trær var da allerede dyrket fram fra nøtter av det gamle og året etter ble det erstattet av et nytt, seremonielt plantet 25. februar 2005.

Symbol[rediger | rediger kilde]

Bizkaias våpenskjold

Eiketreet og eikebladet benyttes i Baskerlands heraldikk og som nasjonalt og politisk symbol. Gernikatreet er motiv i Bizkaias våpenskjold og er et av feltene i Baskerlands riksvåpen. Det er også å finne i Gernikas byvåpen og i andre våpenskjold i regionen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]