Georgias forsvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Georgiske hærsoldater på skytebanen i 2002

Georgias forsvar (საქართველოს შეიარაღებული ძალები, sak'art'velos sheiaraghebuli dzalebi) består av republikken Georgias væpnede styrker. De er hjemlet i landets grunnlov, forsvarslov og internasjonale avtaler. Deres oppdrag løses under ledelse av det georgiske forsvarsdepartementet. 28 666 personer tjenestegjør for tiden i den militære strukturen[1] Den nåværende forsvarsministeren er Davit Kezerashvili og forsvarssjefen er oberst Zaza Gogava.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forsvarsdepartemenet i Tblisi

Det georgiske forsvaret ble etablert tidlig på 1990-tallet fra tidligere enheter av sovjethæren på georgisk territorium, irregulære styrker og georgiske innbyggere som hadde tjenestegjort andre steder i Sovjetunionen.

23. mars 1994 var Georgia en av de første tidligere sovjetrepublikkene som gikk inn i Partnerskap for fred. Av PFF-landene var Georgia det første som leverte inn dokumentasjonen som kreves for å få en Individual Partnership Action Plan (IPAP) fra Nato. Hvis denne lykkes så har Georgia mulighet til å gå videre og få en Membership Action Plan (MAP), et skritt videre på stigen for å få Nato-medlemskap.

Det amerikanske forsvaret har trent det georgiske under et program kalt Georgia Train and Equip Program fra mai 2002 til mai 2004. I denne perioden ble rundt 2 600 georgiske soldater trent av amerikanske marinesoldater og spesialstyrker. Et annet program kalt Georgia Security and Stability Operations Program (Georgia SSOP) gikk fra januar 2005 som en fortsettelse av det første programmet.

Georgiske styrker var involvert i KFOR og deltar i operasjoner i Irak-krigen og i Afghanistan.

Det georgiske forsvaret har gjennomgått store reformer i senere år for å stå rustet til støtte opp Georgias ambisjoner om Nato-medlemskap, samt de pågående i konfliktene i Abhkazia og Sør-Ossetia, samt internasjonal terrorisme. Georgia ser også invasjon og spredning av konfliktene i russisk Nord-Kaukasus som de verste scenariene på henholdsvis kort og lang sikt.[2]

Flagg[rediger | rediger kilde]

Dette er Georgias militære flagg.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Strategic Defense Review (2007), s. 86.
  2. ^ The Strategic Defense Review (2007), p. 77.
  3. ^ Georgia: Military flags, 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]