George Dawe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Selvportrett med familien

George Dawe (født 6. februar 1781 i London, død 15. oktober 1829 i Kentish Town) var en engelsk portrettmaler, mest kjent for å ha malt 329 portretter av russiske generaler aktive under napoleonskrigene for Militærgalleriet i Vinterpalasset i St. Petersburg.

Virke[rediger | rediger kilde]

Dawe var fremfor alt portrettmaler. Allerede i en alder av 13 år laget han kopperstikk av dronningene Elisabeth og Mary etter malerier av John Graham. Hans første maleri, Achilles ved Patroklos' død mottok i 1803 Royal Academy of Arts' pris i London; så fulgte i 1804 Noemi og hennes begge svigerdøtre, i 1809 en Scene fra Cymbeline, Andromache og portrett av Thomas Hopes hustru. Det siste bragte ham særlig popularitet.

Etter at han hadde ledsaget Edward Augustus, Duke of Kent and Strathearn i tre år, portretterte under Aachen-kongressen i 1818 flere av de der forsamleder fyrster og statsmenn.

Den russiske keiser Aleksander I utnevnte ham til hoffmaler. I Sankt Petersburg malte han 329 portretter av russiske generaler fra Fedrelandskrigen i 1812 for militærgalleriet (Военная галерея) i Vinterpalasset. Hans portretter vant stor popularitet i Russland.

Av helsegrunner dro han tidlig i 1829 til England, og føde der.