George Ayscue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Admiral sir George Ayscue av sir Peter Lely, malt 16651666.

George Ayscue (ca. 1616–1671) var en engelsk marineoffiser som tjente i borgerkrigen og i de engelsk-nederlandske krigene.

Under borgerkrigen i 1648, mens han tjente som kaptein i marinen til det engelske parlamentet, forhindret Ayscue flåten fra å hoppe av til rojalistene og ble forfremmet til general til sjøs. I 1651 tjente han med general til sjøs Robert Blake i erobringen av Scillyøyene fra sir John Grenville. Senere samme år tok han Barbados fra lord Willoughby og de andre engelske koloniene i Amerika.

Han ble beseiret av den nederlandske admiralen Michiel de Ruyter i den første engelsk-nederlandske krig i slaget ved Plymouth. Ayscue ble fratatt sin kommando og dro i tjeneste i den den svenske marinen før han returnerte etter at Karl II ble gjeninnsatt.

I den andre engelsk-nederlandske krig ledet han en skvadron i slaget ved Lowestoft i 1665. I firedagersslaget i 1666 gikk hans flaggskip «Prince Royal» på grunn på Galloper Shoal, og han ble tvunget til å overgi sitt skip til Cornelis Tromp. Han ble dermed den siste admiral i Royal Navy som har blitt tatt av fienden. Han ble holdt fanget under krigen i det nederlandske statsfengselet Loevestein.