George Ayscue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Admiral sir George Ayscue av sir Peter Lely, malt 16651666.

George Ayscue (ca. 1616–1671) var en engelsk marineoffiser som tjente i borgerkrigen og i de engelsk-nederlandske krigene.

Under borgerkrigen i 1648, mens han tjente som kaptein i marinen til det engelske parlamentet, forhindret Ayscue flåten fra å hoppe av til rojalistene og ble forfremmet til general til sjøs. I 1651 tjente han med general til sjøs Robert Blake i erobringen av Scillyøyene fra sir John Grenville. Senere samme år tok han Barbados fra lord Willoughby og de andre engelske koloniene i Amerika.

Han ble beseiret av den nederlandske admiralen Michiel de Ruyter i den første engelsk-nederlandske krig i slaget ved Plymouth. Ayscue ble fratatt sin kommando og dro i tjeneste i den den svenske marinen før han returnerte etter at Karl II ble gjeninnsatt.

I den andre engelsk-nederlandske krig ledet han en skvadron i slaget ved Lowestoft i 1665. I firedagersslaget i 1666 gikk hans flaggskip «Prince Royal» på grunn på Galloper Shoal, og han ble tvunget til å overgi sitt skip til Cornelis Tromp. Han ble dermed den siste admiral i Royal Navy som har blitt tatt av fienden. Han ble holdt fanget under krigen i det nederlandske statsfengselet Loevestein.