Georg land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Georg land
Geografi
PlasseringPolhavet
ØygruppeFrans Josefs land
Areal 2 821 km²
Lengde 115 kilometer
Bredde 43 kilometer
Administrasjon
LandRussland
Posisjon
Kart
Georg land
80°29′13″N 49°19′43″Ø

Georg lands beliggenhet i Frants Josefs land

Georg land eller Zemlja Georga er den største av øyene i Frans Josefs land. Hele øya inngår i det føderale naturreservatet «Frants Josefs land», opprettet 1994.

Øyas navn ble satt av Frederick George Jackson i 1897, og er oppkalt etter Georg V av Storbritannia som var kronprins da. I 1928 ble øya besøkt av den sovjetiske isbryteren «Krassin». De heiste det sovjetiske flagget og erklærte anneksjon av øygruppen.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Med et areal på 2 821 km² er Georg land den største av øyene i Frants Josefs land. Den er også lengst, med 115 km fra nordligste til sydligste punkt. Øyas høyeste punkt er toppen av Brusilov iskappe, den nordøstligset av iskappene, 416 moh.

Øya har en forreven kystlinje med mange innbuktninger, dype fjorder og framstikkende nes. På sydkysten er det tre framtredende nes: Kapp Neale lengst i vest, Kapp Crowther og Kapp Grant. Det østligste punktet kalles Mys Murray. På nordkysten stikker det to nes nordover: Mys Bryusa og Mys Battenberg. De er skilt ved Sommervillebukta. Det vestligste punktet heter Mys Mul'tanovskogo. Det ligger ut mot sundet Proliv Arkhangelskij mellom Georg land og Aleksandra land. Lenger mot sydvest ligger sundet Cambridgekanalen (Proliv Kambritsj). Det er ingen fast bosetting på øya, men det er bygget en forskningsstasjon som kan huse inntil ti personer.

Nattergalkanalen (Proliv Neytingeyl) går langs østkysten av Georg land, og skiller den fra Bruceøya, Mabeløya og Belløya.

Breer[rediger | rediger kilde]

Det meste av øya er dekket av isbreer og iskapper. De største er Brusilov iskappe, Gretton iskappe, Dzegudze iskappe (Купол Дзегудзе), Zander iskappe,[2] Tåkeiskappen (Купол туманный), Arktisk geologisk forskningsinstitutts iskappe (Купол Научно-исследовательский институт геологии Арктики) og Peary iskappe. På nordenden er det et stort isfritt område Poluostrov Armitidzh.

Tilgrensende øyer[rediger | rediger kilde]

  • Davidøya (Ostrovok Davida), bredde 80,15° N lengde 47,33° Ø, er en liten øy utenfor sydvestspissen av Georg land.
  • Arthurøya ligger nord for Georg lands nordspiss, med sundet Proliv Li-Smita mellom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «(Prince) George Land - Franz-Joseph-Land» (tysk). 24. april 2011. Arkivert fra originalen 17. desember 2019. Besøkt 4. desember 2018. 
  2. ^ «Toponomi i det sovjetiske polhavet» (russisk). 2014. Besøkt 4. desember 2018.