Genpistol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Genpistolen er en bioteknologisk metode for overføring av genmateriale, det vil si rekombinant DNA. Metoden går ut på at DNA festes til overflaten på små kuler av gull eller wolfram, som deretter blir "skutt" inn i en celle ved hjelp av en genpistol. Genpistolmetoden er særlig mye brukt til planteceller.

Det er flere grunner til at det nettopp er gull og wolfram som brukes til denne metoden. Gull og wolfram er stoffer som er stabile og ikke vil holde på DNA-et etter at det har kommet inn i en celle. Både gull og wolfram er stoffer som har en struktur som gjør at de ikke reagerer lett med andre stoffer.

Bruk av genpistol har vist lovende resultater i enkelte kliniske studier, blant annet i utprøving av genbaserte influensavaksiner. Det er imidlertid bare mulig å levere mikrogrammengder med DNA ved hjelp av denne metoden, noe som kan vise seg å være utilstrekkelig for enkelte antigen. Etter "skytingen" er det heller ikke sikkert at de riktige cellene mottar genmaterialet, eller det kan hende at genmaterialet blir satt inn på feil sted. Dermed er det også en viss usikkerhet knyttet til denne metoden, i likhet med mange andre bioteknologiske metoder.