Gauge-boson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Gauge-bosoner er partikler som fungerer som bærere av de fundamentale kreftene i naturen. De tilhører kategorien bosoner (har spinn 1), i motsetning til fermioner, som har spinn 1/2.

Det finnes tre forskjellige Gauge-bosoner:

  1. Fotoner
  2. W og Z-bosoner
  3. Gluon

Hvert boson tilsvarer en av de tre vekselvirkningene i Standardmodellen: fotoner er gauge-bosoner for den elektromagnetiske vekselvirkningen, W og Z bosoner representerer den svakte kraften, og gluonet representerer den sterke kjernekraften. Lys består av fotoner, likeens gammastråling. W og Z-bosonene har meget kort levetid og opptrer ikke naturlig, de er derimot involvert i radioaktive prosesser, og kan produseres i laboratorier. Gluonene opptrer heller ikke som frie partikler i naturen, men er ansvarlige for å binde sammen kvarker til protoner og nøytroner. Kvark og antikvark danner mesoner, som er ustabile partikler man kan produsere ved for eksempel å kollidere protoner mot hverandre.

fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.