Garachico

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Garachico
Tenerife-Garachico-1.jpg

Flagg

Våpen

LandSpania Spania
Autonom regionKanariøyeneKanariøyene
ProvinsSanta Cruz de Tenerife (provins)
StatusKommune
Postnummer38450
Areal29,28 km²
Befolkning4 920[1] (2022)
Bef.tetthet168,03 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Garachico
Kart
Garachico
28°22′25″N 16°45′51″V

Garachico en by og et distrikt i nord på TenerifeKanariøyene i Spania. Byen har 5 450 innbyggere (2008) og ligger nedenfor for mer enn 500 meter høy klippe ved sjøen. Det ligger i en av de mest uberørte områdene av øya, der turismen ikke er nådd fram for alvor.

Garachico består i hovedsak av eldre bygninger som er enten pusset opp eller trenger det. Der er mange små smug og svingete veier. Byen har fått sitt navn fra den steinete Roque de Garachico.

Byens historie er preget av den aktive vulkanen Teide, som ligger sørøst for byen. Den har flere ganger i historien hatt utbrudd som har hatt katastrofale konsekvenser for byen. Et utbrudd i 1706 varte i flere uker, og ødela den gamle havnen og dermed mye av byens økonomiske grunnlag.

Selv om kysten ved byen er værhard, finnes der også lune områder ved byen, som gir bademuligheter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen Garachico ble grunnlagt i 1496 av Ponte-familien, som i 1499 også ble forært store områder av den spanske kolonisator Alonso Fernández de Lugo, som gjenytelse for at familien hadde vært med på å finansiere den spanske erobringen noen år tidligere. Byens første økonomiske grunnlaget var sukkerrør og foredling av disse.

Byggingen av kirken Eremita de Santa Ana ble påbegynt i 1520. Havnen ble bygget ut, og var lenge den viktigste på Tenerife til den ble ødelagt av vulkanutbrudd. Byen ble på 1600-tallet rammet av både pest og stormflod som førte til at skip ble senket og 80 mennesker omkom. Byen ble rammet av jordskjelv i 1905 og ny flodbølge kom i 1987.

Byen fikk en ny havn i 2012, beskyttet av en molo.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Garachico er idyllisk med sine hvitkalkede og fargerike hus, kirker, vingårdsmenn, bakerier, kunstgallerier, små butikker og restauranter. Smug, torg, kirker og bilfri gågate.

  • Klosterkirken San Francisco.
  • et tidligere kloster som nå huser rådhuset og bymuseet med en klassisk kanarisk gårdsplass med palmer og gallerier. Museet viser også at ikke bare ble tjent penger på vineksport, men også på slavehandel.
  • Foran Castillo de San Miguel er byen befestet og utstyrt med turstier. Det er også innredet havbad.
  • Kirken Santa Ana fra det 18. århundre. Den tidligere kirken ble ødelagt i 1706 av lavamassene. I en utvidelse av kirken ligger et lite museum.
  • Veien Calle Esteban Ponte løper parallelt med kystveien. Her befinner hotellet San Roque og to restaurerte hus som tilhørte Ponte familien seg.
  • Fra rådhuset går gangveien TF-43 opp til et utsiktspunkt med utsikt over byen og havet.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Instituto Nacional de Estadística (16. mai 2022) (på en), Municipal Register of Spain of 2022, 90, s. 1,235, Wikidata Q111983091 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tenerife -enjoy it all (engelsk)