Gallisk skolestart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gallisk skolestart er et tegneseriealbum om Asterix, med tekst og tegninger av Albert Uderzo, og i tillegg med noen tekster som har ligget igjen etter avdøde René Goscinny. Heftet ble utgitt i 2006 som nr. 32 i serien.

Småfortellinger i utvalg[rediger | rediger kilde]

Det vakte en del forvirring da Det store himmelfallet dukket opp året før som album nr. 33, for hva var skjedd med nr. 32? Med utgivelsen av Gallisk skolestart ble imidlertid lakunen fylt. Heftet en hadde satt av plass for består av en samling korte fortellinger av svært varierende kvalitet, hvorav noen tidligere er gjort kjent gjennom diverse julehefter. Publikasjonen har således av enkelte anmeldere blitt oppfattet som en samling kuriosa mellom to permer.

Ingen vellykket sorti[rediger | rediger kilde]

Blant dem som mener serien har gått på tomgang siden Goscinnys død i 1977, er heftet kun sett på som et forsøk på å støvsuge skuffene for flere etterlatenskaper fra seriens gullalder, de første 25 år. Kritikerne har da også ment å ha fått bekreftet synspunktet i det neste heftet til 50 års jubileet, også satt sammen av flere memoriabla og løsrevne oppslag. Heftet, som bærer den megetsigende tittelen Asterix og Obelix fyller år - Gullboken, ble av utgiveren hauset opp og omtalt som serieperle, med lovnad om noe langt mer betydningsfullt enn hva som faktisk ble servert. I tillegg er det foregående heftet, Det store himmelfallet, betraktet som det svakeste i hele serien.

Fortsettelse følger[rediger | rediger kilde]

I 2011 proklamerte Uderzo at han ville pensjonere seg og overlate til andre å føre tegneserien videre, hvilket også er skjedd til begeistrede tilrop fra Asterix-entusiastene med et vellykket hefte nr. 35, Asterix hos pikterne. Slik som i de tidligere albumene har arvtakerne, tegneren Didier Conrad og tekstforfatter Jean-Yves Ferri igjen gjennomført en helhetlig fortelling om gallerlandsbyens to helter, Asterix og Obelix.