GCE Blue Maritime Cluster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den maritime klyngen på Møre ble i 2014 oppgradert til Global Centre of Expertise (GCE) for å forvalte og videreutvikle den verdensledende klyngen. Klyngen tok da navnet GCE Blue Maritme Cluster. Klyngen har hovedkontor i Ålesund og klyngeadministrasjonen driftes av ÅKP AS. Allerede i 2006 ble klyngen tatt opp som offisiell norsk klynge og dannet Norwegian Centre of Expertise – Maritime som en del av den strategiske nasjonale satsingen Norwegian Centres of Expertise. GCE Blue Maritme Cluster har hovedkontor i Ålesund og klyngeadministrasjonen driftes av ÅKP AS.

Det nasjonale programmet Global Centres of Expertise er en stor nasjonal spiss-satsing på de mest vekstkraftige næringsklyngene i Norge. Satsingen markerer et betydelig politisk gjennombrudd i likhet med en nå veletablert trend blant flere vestlige land, som ser på næringsklynger som et svar på utfordringene i en globalisert verden. Bare de mest konkurransedyktige næringsklyngene i Norge, som har størst potensial for fremtidig vekst og internasjonalisering blir vurdert i programmet.

Den maritime klyngen på Møre er komplett og verdensledende innen avanserte marine operasjoner. Klyngen, som består av ca. 220 bedrifter fra alle segmenter i verdikjeden, er den største og mest veletablerte næringsklyngen i Norge, og var blant de seks første som fikk den prestisjetunge statusen Global Centre of Expertise, som representeres av organisasjonen Norwegian Centre of Expertise – Maritime (NCE Maritime).

GCE Blue Maritime bidrar til videreutviklingen i den maritime klyngen på Møre ved å forsterke innovasjonsaktiviteten blant klyngens 200 bedrifter, styrke klyngens samhandling og synliggjøre mulighetene innen avanserte marine operasjoner, både for dyktige potensielle arbeidstakere og komplementære bedrifter og virksomheter.

GCE Blue Maritime samarbeider tett med nasjonale og lokale myndigheter og bedriftene i den maritime klyngen på Møre.

GCE Blue Maritimes arbeid er etter innspill fra bedriftene i klyngen fordelt innen tre satsingsområder: FoU, innovasjon og omdømmebygging.

ÅKP AS fungerer som fasilitator og er juridisk og økonomisk ansvarlig for GCE Blue Maritime. GCE Blue Maritime har kontorer i Ålesund på Norsk Maritimt Kompetansesenter og har åtte dedikerte medarbeidere.