Hopp til innhold

Fågelsjö Gammelgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fågelsjö Gammelgård
Våningshuset på Fågelsjö Gammelgård med trehesten
Generelt
StedFågelsjö by, Ljusdal kommune
Arkitektur
MaterialeTre
Beliggenhet
Kart
Fågelsjö Gammelgård
61°47′47″N 14°38′04″Ø

Fågelsjö Gammelgård fra luften.

Fågelsjö Gammelgård Bortom Åa er en hälsingegård i Fågelsjö by, Orsa finnmark i nordre Dalarna. Den er ligger i den del av Los socken som tidligere utgjorde Hamra församling. Området tilhører i dag Ljusdal kommune i Gävleborgs län.

På 1700 og 1800-tallet utviklet husholdningen seg til en av de rikeste i området. Derfor kunne gårdens beboere koste på seg å bygge det høye våningshuset i to etasjer. I andre etasje finnes en festsal av typen som er unik for hälsingegårdar, med motiv malt av Bäck Anders Hansson fra Rättvik. Festsalen ble fullført i 1856.

Eierne var dyktige i lesning og skrivning og hadde en fremtredende posisjon i byn og soknet; det gjelder spesielt bonden Jonas Olsson (1832-95) som var en dyktig smed som med dette håndverk kunne bekoste gårdens utbygging. Jonas Olssons eneste datter som overlevde til voksen alder var Kristina (1869-1943) som giftet seg i 1887 med sin tremenning Mårten Persson (1861-1941), som var forretningsmann og hadde utdannet seg i Stockholm. Med paret Persson ble det innført en ny livsstil på gården, og i 1910 valgte de å flytte ut fra det gamle våningshuset og inn i en nybygd villa på den andre siden av gårdsplassen. Når de flyttet etterlot de seg alle gjenstander, klær og inventar til fordel for nyinnkjøpte saker.[1]

Kristina var etter sin fars ønske den som eide gården. Da Kristina og Mårten ikke fikk noen barn testamenterte Kristina våningshuset med alt løsøre til Los kommune. Det er nå Ljusdals kommune som eier gården og Fågelsjö hembygdsförening som forvalter den. I 1946 kjøpte kommunen resten av eiendommen. Vedtak om vern som byggnadsminne ble fattet i 2004 og gården er en del av verdensarven siden 2012.[2] Gården fungerer nå som hembygds- og kursgård med guidede visinger i sommerhalvåret, kafé og håndverksutsalg.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Hälsingegårdar». www.regiongavleborg.se (på svensk). Arkivert fra originalen 2. desember 2018. Besøkt 5. mai 2017. 
  2. ^ http://www.raa.se/upplev-kulturarvet/varldsarv/halsingegardarna/. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]