Fysikk på roterommet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fysikk på Roterommet»)

Fysikk på roterommet også kalt Fysikk i hverdagslivet er et norsk TV-program om fysikk som gikk sporadisk på NRK Fjernsynet fra 25. august 1960 til 1990. Programmet ble ledet av de to fysikerne Helmut Ormestad og Otto Øgrim.[1]

Innhold[rediger | rediger kilde]

I formen samtalte de to fysikerne samtidig som de gjorde fysikkeksperimenter. Den ene av dem (som regel Ormestad) spilte dum og stilte spørsmål, mens den andre (som regel Øgrim) svarte med enkle forklaringer. Et viktig poeng ved eksperimentene var at de brukte dagligdagse gjenstander som folk stort sett skulle ha tilgjengelig i hjemmene. Seerne skulle derfor, om de ville, kunne gjenta eksperimentene sjøl.

Mange av de tidligste programmene ble slettet. Dette skjedde fordi NRK hadde en rutine med å slette de fleste programmer for å bruke opptaks-tapene om igjen.

Før Ormestad og Øgrim startet arbeidet med fjernsynsserien, hadde de en tilsvarende populærvitenskapelig fysikkserie i NRK radio. Den gikk fra slutten av 1940-tallet.

De to seriene utløste en serie bøker. Den første var ei samling tekster til radioprogrammet, «Pølser, fysikk og potetsalat», fra 1951.

Spin-off produkter[rediger | rediger kilde]

Ormestad og Øgrim utga også en bok med øvelser, Fysikk på roterommet, i 1992

Etter Ormestads død laget Øgrim sammen med andre fysikere flere bøker med forsøk, videoer og nettsider som også bruker fellestittelen «Fysikk på roterommet»

Den nyeste er Otto Øgrim og Svenn Lilledal Andersen, Eksperimentboka : 191 forsøk fra Fysikk på roterommet fra 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arbeiderbladet på Nasjonalbiblioteket». beta.nb.no (norsk). Besøkt 5. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]