Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (FLDS Church) er et av de største fundamentalistiske kirkesamfunnene i USA, og en av de største organisasjonene i USA der medlemmene praktiserer polygami.

Kirkesamfunnet dukket opp i begynnelsen av det 20. århundre da det ble grunnlagt av medlemmer som forlot Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige. Splittelsen skjedde i stor grad fordi Jesu kristi Kirke ikke praktiserte polygami og bannlyste alle medlemmer fra kirken som ville fortsette praksisen. FLDS Church er anslått å ha mellom 6 000 og 10 000 medlemmer. Kirken mener at en mann skal ha minimum tre koner for å kunne komme inn i høyeste himmel når man dør, og jo flere koner man har, jo større mulighet har man for å nå dette. Kirken krever også at konene må være underordnet sine ektemenn. Den praktiserer en regel om at en ung kvinne i gifteferdig alder skal bli tildelt en mann ved åpenbaring fra Gud til den personen som er leder for kirken, som regnes som en profet.

Kirkens hovedkvarter ble opprinnelig plassert i Short Creek, Arizona i nærheten av grensen til Utah. Hovedkvarteret ble i 2004 flyttet til Eldorado, Texas, hvor et tempel har blitt bygget av kirkens medlemmer. Kirken ble leder av Rulon Jeffs frem til 2002. I hans senere år, ledet hans dårlige helse til at sønnen Warren fungerte som leder av kirken i hans sted, og ved farens død i september 2002, ble Warren Jeffs ny leder av kirkesamfunnet. I nesten to år, var Warren Jeffs etterlyst for sex-forbrytelser. Fra mai 2006 til han ble arrestert i august 2006, sto han oppført på FBIs liste over ti mest ettersøkte. Den 25. september 2007 ble Jeffs funnet skyldig i to tilfeller av å være medskyldig i voldtekt. Han ble dømt til ti år til livstid i fengsel. Denne straffen ble senere opphevet, og Jeffs sluppet fri. 28. januar 2011 satt Jeffs igjen som leder av kirkesamfunnet. Warren Jeffs har siden den gang blitt dømt til livsvarig fengsel for flere grove seksuelle overgrep, flere av dem mot mindreårige.

Beboerne i områdene der kirkesamfunnet står sterkt har en lang historie med å praktisere flergifte og polygami, og flere tilfeller kan dateres tilbake til midten av det 19. århundre. Det finnes mange ulike tolkninger og meninger blant lederne i kirkesamfunnet om hvordan flergifte bør praktiseres. Disse uenighetene lederne imellom førte til splittelser som skapte flere fundamentalistiske organisasjoner som fremdeles eksisterer. I 2003 fikk kirkesamfunnet oppmerksomhet i Utah da en politimann som var medlem av kirken ble dømt for ulovlig seksuell omgang med en 16-åring.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]