Fu Youyi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fu Youyi
Født629
Død691
Beskjeftigelse Politiker

Fu Yauwei (kinesisk: 傅遊藝, pinyin: Fù Yóuyì; død 24. august 691), kjent som Wu Youyi (武遊藝) under keiserinne Wu Zetians regjeringstid, var en embedsmann i Kina under Tang-dynastiet og Wu Zetians Zhou-dynasti, og var i en kortere tid kansler etter at hun kom på tronen i 690.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tang-dynastiet[rediger | rediger kilde]

Det er ikke kjent når Fu Youyi ble født, men det vites at han var fra fylket Ji (汲縣, del av det moderne Xinxiang i Henan).

I 690, da Wu Zetian var enkedronning og regent på vegne av sønnen keiser Ruizong, var han assisterende keiserlig sensor (侍御史). Han anførte da en gruppe på om lag 900 personer fra regionen Guanzhong for offentlig, utenfor palasset, å be om at Tang-dynastiet måtte ende, og at et nytt Zhou-dynasti måtte opprettes med henne som keiserinne.

Enkedronning Wu avslo offentlig dette først, men forfremmet ham.

Wu Zetian keiserinne[rediger | rediger kilde]

Som en følge av dette kom det bølger av petisjoner med den samme oppfordring, og til slutt fremsatte også keiser Ruizong en slik petisjon. Enkedronning Wu gav til slutt etter og gikk med på å bestige keisertronen; dette ble opprettelsen av det nye Zhou-dynastiet, som skulle avbryte Tang.

Etter tronbestigelsen forfremmet hun Fu Youyi til Luantai Shilang (鸞臺侍郎), det vil si assisterende leder av den keiserlige regjerings eksaminasjonsbyrå (鸞臺, Luantai). Hun gav ham også tittelen Tong Fengge Luantai Pingzhangshi (同鳳閣鸞臺平章事), noe som gjorde ham til de facto kansler. Hun gav ham også det keiserlige slektsnavn Wu. I løpet av ett år gikk han gjennom de fire embedsuniformsfarger — blått, grønt, rødt og fiolett, fra den laveste til nesten den høyeste. Dette gav ham økenavnet «årstidsembedsmannen».

I 691 ble Fu også gitt ærestittelen Yinqing Guanglu Daifu (銀青光祿大夫). På denne tid var hans bror Fu Shentong (傅神童) minister for offentlige arbeider.

En måned etter ble han gjort til assisterende minister for seremonier - og var da ikke lenger kansler. Omtrent på denne tid hadde Fu Youyi en drøm hvori han satt i en av hallene i det keiserlige palass, Danlu-hallen (湛露殿). Han fortalte om denne drømmen til en nær medarbeider. Dette ble av denne ansett som upassende; det ble ansett at det viste ren ambisjon om å bli keiser selv. Medarbeideren rapporterte det hele i all hemmelighet til keiserinne Wu Zetian. Hun fikk da Fu arrestert, og han begikk selvmord i fengselet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]