Hopp til innhold

Fru Dalloway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mrs Dalloway (publisert 14. mai 1925) er en roman av Virginia Woolf som detaljerer en dag i Clarissa Dalloways liv i England etter den første verdenskrig. Mrs Dalloway regnes fremdeles som en av Woolfs best kjente romaner.

Den er skapt av to noveller, Mrs Dalloway in Bond Street og den ufullendte The Prime Minister. Romanens handling går ut på Dalloways forberedelser til en fest, hvor hun skal være vertinne. Med romanens indre perspektiv reiser historien frem og tilbake i tid samt inn og ut av karakterenes sinn for å skape et komplett bilde av Clarissas liv og den sosiale strukturen i mellomkrigstiden.

Magasinet Time inkluderte romanen i sin liste TIME 100 Best English-language Novels from 1923 to 2000.

Handlingsutdrag[rediger | rediger kilde]

Clarissa Dalloway går omkring i London om morgenen og gjør seg klar til å være vertinne for et selskap samme kveld. Den vakre dagen påminner henne om hennes ungdom i Bourton og får hennes til å undres over valget av ektemann. Hun giftet seg med den pålitelige Richard Dalloway istedenfor den enigmatiske og krevende Peter Walsh. Clarissa hadde ikke opsjonen til å være med Sally Seton, som hun følte sterkt for. Peter gjenintroduserer disse konfliktene gjennom å avlegge et besøk om morgenen etter å vendt hjem fra India samme dag.

Septimus Warren Smith, en veteran fra den første verdenskrig som lider av postraumatisk stress, tilbringer sin dag i parken med sin italienskfødte hustru Lucrezia, hvor de ble observert av Peter Walsh. Septimus blir hjemsøkt av hyppige hallusinasjoner som er vanskelige å forstå. De dreier seg mest om hans gode venn Evans, som døde i krigen.

Senere samme dag, da han blir ordinert ufrivillig innleggelse i en psykiatrisk institusjon, tar han sitt eget liv ved på hoppe ut av et vindu.

Clarissas fest om kvelden blir en langsom suksess. Den blir besøkt av flesteparten av figurene som hun har lest om i boken, innbefattet personer fra hennes fortid. Hun hører om selvmordet til Septimus på festen og kommer gradvis til å beundre handlingen til denne fremmede, som hun betrakter om en bestrebelse på å bevare renheten til hans egen lykke.

Stil[rediger | rediger kilde]

I Mrs. Dalloway finner hele handlingen, bortsett fra flashbackene, sted på én eneste dag i juni. Det er et eksempel på stream of consciousness-historiefortelling. Hver scene sporer nært de flyktige tankene til en spesiell figur. Woolf gjør forskjellen mellom direkte og indirekte tale uklar gjennom romanens løp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]