Frigidarium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frigidarium i Villa del Casale
Termene i Herculanum, F = Frigidarium

Frigidarium (fra latin: frigidus, «kald», «kjølig») var kaldbadrommet i en romersk badeanlegg. Frigidarium ble brukt etter bad i caldarium og i tepidarium, eventuelt i laconium eller sudatorium.

Man steg inn i det etter bad i caldarium og tepidarium, som hadde som effekt å åpne hudens porer. Det kalde vannet ville lukke porene. Det kunne dreie seg om en liten dam med kaldt vann, eller noen ganger et stort kaldt svømmebasseng (skjønt dfette, til forskjell fra piscina natatoria, var vanligvis overdekket). Vannet kunne også holdes kaldt ved hjelp av snø.

Frigidariet var vanligvis plassert på nordsiden av badene. De største eksempler på frigidarier var begge i Roma: Det i Caracallas termer, der det ligger rett innenfor inngangen og måler 58 x 24 m, og det i Diokletians termer, dekket av et krysshvelv. Noen, som de i Pompeii og Herculanum, hadde sirkulær plan.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Erika Brödner: Die römischen Thermen und das antike Badewesen. Eine kulturhistorische Betrachtung. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 1983, ISBN 3-534-08783-6
  • M. Pitts: «Roman pool may be for early Christian baptism». British Archaeology 91: 8 (2006)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]