Frieslands flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Provinsflagg
Provinsens beliggenhet

Frieslands flagg er et flagg med diagonale koboltblå og hvite striper, med syv skarlagensrøde pompeblêdden (blad av den gule vannliljen).

Historikk[rediger | rediger kilde]

De syv skarlagensrøde vannliljebladene i flagget viser til Frieslands zeelanden fra middelalderen. Disse var selvstendige kystområder fra Alkmaar til Weser, som hadde en forsvarspakt mot vikingene. Det har aldri vært eksakt syv av disse zeelanden, så det antas at tallet syv betyr mange.

Så tidlig som i det 11. århundre fantes det et våpen med vannliljeblad, det kan avledes fra vers i middelalderkvadet om Gudrun. Rundt det 13. århundre sees ofte vannliljeblader eller hjerter på skandinaviske våpen, gjerne kombinert med løver. I det 15. århundre viser våpensamlinger at det er to våpen som brukes i området som i dag er provinsen Friesland: et med to løver og syv rektangler (stiliserte vannliljeblad) og et med baner og vannliljeblad. Det siste våpenet ble i løpet av det 19. århundre tatt i bruk som flagg.

I 1897 ble flagget godkjent av Gedeputeerde Staten, mens det i 1927 for første gang offisielt ble brukt ved provinshuset. Først i 1957 ble det bestemt i provinciale staten at man skulle søke dronningen om godkjenning.

SC Heerenveens fotballdrakter har provinsens flagg som utgangspunkt.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Flagget ble fastlagt ved kongelig resolusjon nr. 18, 11. februar 1958, etter at provinciale Staten (tilsvarende den politiske delen av den norske fylkeskommunen) 9. juli 1957 hadde besluttet å søke dronningen om godkjenning av flagget. 15. januar 1952: Rektangulært, forholdene er 9:13. Flagget er diagonalt delt syv striper, tre hvite og fire koboltblå. Over de hvite stripene er totalt syv skarlagensrøde pompeblêdden (vannliljeblad) fordelt (to, tre, to).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]