Freundeskreis Heinrich Himmler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Freundeskreis Heinrich Himmler («Heinrich Himmlers vennekrets») er betegnelsen på et nettverk knyttet til Reichsführer-SS Heinrich Himmler. Kretsen bestod av rike velgjørere fra industri, bankvesen og forsikringsbransjen, og fungerte som et bindeledd mellom den økonomiske og den politiske eliten i Det tredje rike.

Gruppen spilte en viktig rolle for NSDAP gjennom finansiering av valgkampen i 19321933. Under andre verdenskrig finansierte den våpen og uniformer til enheter i Waffen-SS. Det ble ikke avgitt noe regnskap til giverne, som heller ikke forventet noe slikt. Himmler brukte også midler fra kretsen til prosjekter som ikke kunne finansieres over vanlige budsjetter, som blant annet kulturelle aktiviteter og medisinske eksperimenter i konsentrasjonsleirene.

For forretningsmennene som tilhørte gruppen fulgte en rekke fordeler, både indirekte gjennom vennskapet med Himmler og direkte ved at de fikk tildelt arbeidskraft fra konsentrasjonsleirene. De fleste av dem fikk også tildelt høy rang i SS.

Kretsen møttes annenhver mandag i Berlin, og Himmler førte nøye oversikt over oppmøtet. Det ble bemerket dersom noen unnlot å møte flere ganger på rad, og man må anta at det lå et visst press på deltagerne når de først hadde kommet inn i kretsen.