Frekvenshopping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Frekvenshopping eller trunkingengelsk er en teknologi for radiosamband der et radiosystem blir brukt til å maksimere den tilgjengelige kapasiteten på et to-veis radiosamband ved å gi grupper av brukere en logisk «samtalegruppe» på deling til sitt kommunikasjonsbehov istedenfor en egen radiofrekvens.

Den enkeltes radiosett sender datapakker til en datamaskin som opererer på en egen frekvens, en såkalt kontrollkanal, for å be om kommunikasjon på en spesifikk samtalegruppe. Kontrolleren sender et digitalt radiosignal til alle radioer som overvåker den samtalegruppen og instruerer radioene om automatisk frekvensbytte for å følge kommunikasjonen. Etter at brukeren er ferdig med å snakke returnerer radioene til å overvåke kontrollkanalen for ytterligere sendinger.

Denne organiseringen muliggjør at flere grupper av brukere kan dele på et lite antall radiofrekvenser uten å høre hverandres samtaler. Systemer med frekvenshopping har som hovedfunksjon å spare på begrenset kanalkapasitet og gir også mulighet for andre avanserte funksjoner for brukerne.

Forskjellige typer radiosystemer med frekvenshopping[rediger | rediger kilde]

 1. Association of Public Safety Communications Officials
 2. Ercisson GE
 3. Logic Trunked Radio
 4. Motorola
 5. MPT-1327
 6. MRR
 7. OpenSky
 8. APCO Project 25
 9. SmarTrunk
 10. Tetra
 11. TETRAPOL
 12. GSM