Fredsskipene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den minste båten på 8 fot med innskriften «mor» og «Terje Vigen»

«Fredsskipene» er et lyd- og lyskunstverk av Päivi LaaksoFredriksvern Verft. Verket er en installasjon av objet trouvé bestående av fire gamle trebåter. Båtene er plassert på beddingen på Fredriksvern, der hvor skip før i tiden ble bygget. Tittelen «Fredsskipene» henspiller på krigsskipet «Friderichsværn» som ble bygget på verftet og sto ferdig til 1814. Dette skipet var aldri i aktiv krigstjeneste, men deltok blant annet på internasjonale, fredelige oppdrag i Middelhavet.[1]

Båtene er plassert oppreist og alle har kjølen vendt mot havet. Den største båten er 19 fot og den minste 8 fot høy. Denne minste båten er dekket med en marmorplate fra Fauske med korsformet sprekk.

Hver båt har installert lyd og lys. Merete Mongstad har stått for lydinstallasjonen, hvor Christian Fasting leser dikt og synger[1]. Kurt Hermansen for lysinstallasjonen, som består av dioder.

I materialet om kunstverket og avisartikler, står det henvisning til stjernebildet Tvillingene. Det var opprinnelig ment at en av båtenes lysinstallasjon skulle fremvise dette, men det ble endret før montage og ingen av lysinstallasjonene fremviser noen spesielle symboler.

Verket ble åpnet 21. mai 2011, og er ment å stå i tre år, og er i sin helhet finansiert av Sparebankstiftelsen DnB NOR, mens Nasjonale Festningsverk står bak.[1]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Det er ikke lov å grave i bakken på beddingen, derfor står installasjonene på betongplater oppå bakken, som igjen er dekket med gress. Den største betongplaten er 3 x 3 meter.

Alle båtene har kvinnelige kallenavn, oppkalt etter viktige medhjelpere i prosjektet. Dog er den største båten, «Ella», oppkalt etter kona til Abraham som ga denne til prosjektet. De mellomste båtene kalles «Odiva» etter Odd-Ivar Paulsen, og «Geilla» er etter Geir Paulsen og Kjell-Einar Johansen.

Marmorplaten på den minste båten, kalt «Gudna» etter kunstnerens hjelper (konstruksjon, montage) Gunnar Opsett, skulle dekke hele båten. I transport sprakk den, og dette ble resultatet. Inskripsjonene på båten er skrevet på av kunstnerens 5 år gamle sønn, Lukas.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Hansen, Svend Einar (19. mai 2011). «Kunst på beddingen Samtidsinstallasjonen «Fredsskipene» avdukes på Fredriksvern Verft». op.no. Østlands-Posten. Arkivert fra originalen 2. juni 2011. Besøkt 2. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]