Freden i Breslau
Kildeløs: Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015) |
Freden i Breslau eller Forfreden i Breslau ble inngått 11. juni 1742 i Breslau mellom Preussen og Østerrike, og var en foreløpig fred som avsluttet Den første schlesiske krig. Freden i Breslau ble bekreftet av freden i Berlin.
Etter å ha tapt slaget ved Chotusitz besluttet den østerrikske keiserinnen Maria Theresia å ikke splitte sine krefter, og snarest slutte fred med den prøyssiske kong Fredrik den store. Forhandlingene kom istand gjennom engelsk formidling, og ble ledet av ministeren Heinrich von Podewils for Preussen og Lord Hyndford for Østerrike.
Det ble enighet om at Habsburgerne skulle avstå Nedre Schlesien og Øvre Schlesien frem til Oppa og det til da bøhmiske grevskapet Glatz til Preussen. Fyrstedømmet Teschen på begge sider av Oppa og størstedelen av fyrstedømmene Troppau og Jägerndorf forble østerrikske. Preussen forpliktet seg til gjengjeld til å forlate forbundet mot Østerrike, og overtok den østerrikske gjelden i Schlesien på 1,7 millioner gylden til England.
28. juli 1742 ble den endelige fredstraktaten undertegnet i Berlin.