Fredag (magasin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

FREDAG var et popkulturelt ungdomsmagasin som utkom hver fredag som et bilag til Dagbladet i perioden fra 1990 til 2012. Målgruppen var popkulturinteresserte mellom 20 og 30 år. De viktigste stoffområdene var musikk, uteliv, film, TV, mote, teknologi, spill, sex og ungdomskultur.

Historie[rediger | rediger kilde]

Første utgave av FREDAG ble lansert i november 1990. I starten var Fredrik Skavlan fast bidragsyter. Siden ble magasinet lagt om fire ganger. I 2005 kom magasinet i ny drakt, med endret layout, ny logo, mindre format og tykkere papir. Det nye magasinet ble lansert samtidig som det daværende SPORT-magasinet, som ble lagt ned noen år før FREDAG. Våren 2009 gjennomgikk FREDAG en ny, omfattende redesign for å favne bredere, blant annet med flere seksjoner og mye småstoff.

Våren 2012 ble magasinet nedlagt og erstattet av en ny seksjon med featurestoff i hovedavisa.

Spalter[rediger | rediger kilde]

Gjennom de to tiårene magasinet eksisterte, hadde det en rekke forskjellige, faste spalter. Den mest kjente var «Sterke meninger», som eksisterte frem til nedleggelsen i 2012. Til den spalten kunne leserne sende inn korte, humoristiske meldinger med en sterk mening om hva som helst. De trykkede meldingene ble belønnet med en CD. Da magasinet var nytt, var meldingene mer tradisjonelle, og noe lengre leserinnlegg ble trykket med fullt navn på innsenderen.

En annen spalte som var med helt fra starten var «Helgelyd», der redaksjonen anbefalte ny musikk. Magasinet hadde også en enquête der medarbeiderne svarte på et spørsmål som var knyttet til en av hovedsakene i bladet. I starten var dette en vanlig enquête med vilkårlige respondenter.

Dagbladets restaurantanmeldelser sto i sin tid på trykk i FREDAG, og ble derfor samlet under vignetten «Robinson & FREDAG». Spalta ble siden flyttet til Magasinet. I stedet fikk FREDAG en ukentlig utelivstest der to anmeldere som kalte seg «Dagen & Derpå» testet utesteder. Spalten eksisterte frem til bilaget ble nedlagt i 2012.

Fra magasinets start og fram til en stykke ut på 2000-tallet, ble kontaktannonser trykket i FREDAG under spaltenavnet «Noen som passer for meg».

De siste årene hadde FREDAG spalta «Sex», der lege og skuespiller Anders Danielsen Lie skrev om seksualitet. I «Alle snakker om» anbefalte redaksjonen alternativer til mainstream-filmer, -musikk, -bøker og så videre. «Gym & Tonic» var bladets treningstestere. I «På en snurr» fortalte en kjendis om sine utelivsvaner.

Redaksjonelle ledere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]