François Ponchaud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
François Ponchaud
Født8. februar 1939 (85 år)
Sallanches, Haute-Savoie
BeskjeftigelseMisjonær, forfatter
NasjonalitetFrankrikes flagg Frankrike
SpråkFransk

François Ponchaud (født i 8. februar 1939 i Sallanches i Frankrike) er en katolsk misjonær i Kambodsja tilhørende det parisiske ytremisjonsselskap. Han slo tidlig alarm i Vesten om Røde Khmers folkemord på sitt eget folk, men det tok lang til før han ble trodd. Først i 1977 begynte man å feste lit til hans og andres skildringer.

Han er også forfatter av en rekke verker om Kambodsjas historie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

François Ponchaud var syvende barn i en familie med åtte barn. Faren var jordbruker og lokalpolitiker, aktiv i Mouvement Républicain Populaire (MRP). Etter å ha tjenestegjort som fallskjermsoldat i Algerie i 28 måneder, valgte François Ponchaud å tre inn i presteseminaret til misjonsordenen Société des Missions Etrangères de Paris (MEP). Han ble bestemt for misjonen i Kambodsja og reiste ut dit fra Marseille den 10. oktober 1965.

Vitne til Røde Khmers folkemord[rediger | rediger kilde]

Pater Ponchaud var øyenvitne til Røde Khmers tømming av Phnom Penh for innbyggere i april 1975, og fikk rikt innblikk i myrderiene som ledsaget og fulgte dette. Han slo alarm gjennom alle kanaler han kunne, men i den grad hans avisartikler kom på trykk i Vesten, ble de ikke trodd, eller betraktet som overdrivelser. I 1977 utgav han boken Cambodge année zéro, som beskrev myrderiene i stor detalj. Han fulgte utviklingen ved å følge nøye med på radio og analyserte og beskrev bevegelsens revolusjonære ideologi, organisasjonen av deres idealsamfunn, dannelsen av en ny kultur. Han kunne plassere folkemordsideologien i sin rette sammenheng både historisk og sosialt og ut fra kjennskap til de ledende kadres personlige historie.

Etter folkemordet[rediger | rediger kilde]

Han var lenge generalvikar for bispedømmet Kompong Cham. Pater François Ponchaud bor nå (2008) i Phnom Penh der han er aktiv i det åndelige og kulturelle liv. Han anses som en ledende kjenner av Kambodsja, og har oversatt Bibelen til khmer.

Han har engasjert seg for en god adaptasjon av kristne uttrykksformer til kambodsjansk kultur, og har uttrykt sterk tvil til de konversjonskampanjer som evangelikale grupper har dratt i gang. Han er engasjert i inter-religiøs dialog og er en respektert kjenner av buddhismen.

Hans verk Une Brève Histoire du Cambodge er en av de grundigste gjennomgang som er gjort av kambodsjansk historie. Han har medvirket til en rekke dokumentarfilmer, som for eksempel Khmers islam (2008) som forteller om den muslimske minoritets skjebne under Røde Khmer.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Cambodge, année zéro, Julliard, 1977 ; Kailash, 1998
  • La cathédrale de la rizière, Fayard, 1990
  • Cambodge : Vers De Nouvelles Tragédies ?, (med Dominique Luken-Roze), L'Harmattan, 2005
  • Une Brève Histoire du Cambodge, Éditions Siloë, 2007

Litteratur[rediger | rediger kilde]