François Gayot de Pitaval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
François Gayot de Pitaval
Født24. juli 1673[1]Rediger på Wikidata
Lyon[2]
Død2. jan. 1743[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Lyon
BeskjeftigelseSkribent, dikterjurist, jurist, jurist Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike

François Gayot de Pitaval (født 1673 i Lyon, død 1743) var en fransk advokat og forfatter. Han er kjent for å ha innført beskrivelsen av virkelige kriminalsaker som litterær sjanger. Navnet «pitaval» er blitt synonym for en samling av kriminalsaker.

Liv[rediger | rediger kilde]

Pitaval var opprinnelig soldat, før han forlot tjenesten og ble advokat. Siden han ikke gjorde lykke som sakfører, begynte han i stedet å utgi bøker. Hans mest kjente verk er samlingen av Causes célébres («Berømte rettssaker»), som utkom i 20 bind og var en beskrivelse av de mest kjente kriminalsakene på begynnelsen av 1700-tallet, basert på prosessaktene.

Selv om Pitaval regnes som en middelmåtig forfatter, ble samlingen hans forbilde for en lang rekke lignende samlinger av kriminalsaker. I noen land, for eksempel Tyskland, kaller man en slik samling simpelthen en «pitaval».

I Danmark-Norge utga juristen Frederik Vilhelm Wivet en samling etter Pitavals mønster, Forsøg til Fortælning om mærkværdige danske og norske Sager udførte i Højesteret (1774–1776).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]