Frans I av De to Sicilier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frans I av De to Sicilier

Frans I (it. Francesco Gennaro Giuseppe; født 20. august 1777 i Napoli, død 8. november 1830 samme sted) var konge av De to Sicilier fra 4. januar 1825 til sin død i 1830. Han var far til Maria Christina.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Frans var sønn av kong Ferdinand I av De to Sicilier og erkehertuginne Marie Karoline av Østerrike. Han var nevø av Marie Antoinette og Ludvig XVI av Frankrike.

I 1796 ble Frans gift med erkehertuginne Maria Clementina av Østerrike, datter av keiser Leopold II av det tysk-romerske rike. Da hun døde, ble han gift på nytt med sin kusine Maria Isabella av Spania, datter av kong Karl IV av Spania.

Etter at huset Bourbon hadde flyktet fra Napoli til Sicilia1806, ble faren fratatt makten av kommandanten for de britiske troppene som var stasjonert der, William Bentinck, og Frans ble utnevnt til regent i 1812. Bentick gav også en forfatning for Sicilia.

Etter Napoleons fall returnerte kong Ferdinand til Napoli, tilsidesatte den sicilianske konstitusjonen og autonomien, og førte i 1816 sine to kongeriker Napoli og Sicilia sammen i Kongeriket De to Sicilier. Frans fikk etter dette tittelen hertug av Calabria. Mens han fremdeles var kronprins hadde han liberale idéer, og ved utbruddet av revolusjonen i 1820 aksepterte han å bli regent.

Etter at han selv besteg tronen i 1825 førte han imidlertid en mer konservativ politikk. Han engasjerte seg ikke spesielt mye i styringen av landet, men overlot mye til rådgivere.