Francisco de Toledo Herrera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Coat of Arms of Cardinal Francisco de Toledo.svg
Commentarii et annotationes in Epistolam Beati Pauli apostoli ad Romanos, 1602

Francisco de Toledo Herrera S.J. (født 4. oktober 1532 i Córdoba i Spania, død 17. september 1596 i Roma) var en av den katolske kirkes kardinaler, og den første jesuitt som ble opphøyet til kardinalatet.

Han var av jødisk byrd og hadde syv søstre – tre av dem nonner – og en bror. Han trådte inn i jesuittordenen og fikk en grundig utdannelse i filosofi og teologi. Han var rektor ved en rekke seminarer, blant annet Collegio Germanico i Roma, ble tilknyttet Den romerske kurie og spilte en viktig rolle ved revisjonen av Vulgata. Han ble også gitt viktige kirkelige diplomatiske oppdrag.

Han ble kreert til kardinal 17. september 1593 av pave Klemens VIII. Senere ville han, men fikk ikke lov til å, fratre sin kardinalsverdighet for å kunne dø en enkel død som jesuittprest.

Noen av hans samtidige betraktet ham som en av tidens lærdeste menn, ja, som et geni. Hans bøker behandlet for det meste teologiske, filosofiske og eksegetiske evner. Han betraktet seg som en disippel av den hellige Augustin og den hellige Thomas Aquinas.