Francis Lewis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francis Lewis
Francis Lewis.jpg
Født21. mars 1713[1]
Llandaff
Død30. desember 1803[2] (90 år)
New York
Gravlagt Trinity Church Cemetery
Barn Morgan Lewis
Utdannet ved Westminster School
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet USA, Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Signatur
Francis Lewisʼ signatur

Francis Lewis (født 21. mars 1713 i Cardiff i Wales, død 30. desember 1803) var en politiker fra USA som signerte den amerikanske uavhengighetserklæringen som representant for New York.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Lewis var født i Llandaff i Cardiff som det eneste barnet til pastor Francis Lewis, men han ble foreldreløs i ung alder. Etter at foreldrene døde bodde han hos sin tante og onkel. Lewis ble utdannet i Skottland og gikk på Westminster School i England, og arbeidet senere ved et handelshus i London før han i 1734 flyttet til Whitestone i New York. I Amerika ble Lewis tatt til fange og sendt i en boks til Frankrike da han virket som britisk handelsspion i 1756. Da han siden vendte tilbake til Amerika ble han aktiv i politikken.

Han var et medlem av «komiteen av de seksti», et medlem av New Yorks provinsielle kongress, og ble valgt som delegat til den kontinentale kongress i 1775. I 1778 var han blant dem som signerte Konføderasjonsartiklene, USAs første grunnlov. Fra 1779 til 1780 tjente Lewis som formann for det kontinentale admiralitetstyret.

Hans hjem, lokalisert i Whitestone på Queens i New York, ble ødelagt under den amerikanske uavhengighetskrigen av britiske soldater som også arresterte hans hustru og nektet henne å bytte klær eller få nødvendig mat i ukevis i løpet av fangenskapet.[3] Lewis' sønn Morgan tjenestegjorde i hæren i løpet av uavhengighetskrigen og holdt siden mange posisjoner i staten New York, inkludert som guvernør.

Arv[rediger | rediger kilde]

Francis Lewis' oldebarn, Manning Livingston, døde i slaget ved Gettysburg under den amerikanske borgerkrigen. Han har også mange slektninger som strekker seg hele veien til Idaho. Hans tipp-tipp-oldebarn var Hollywood-regissør William A. Wellman og hans oldebarn var forfatter og skuespiller Anna Cora Mowatt.

I Queens i New York er det to skoler som er oppkalt etter ham og det finnes også vegen Francis Lewis Boulevard som de lokale viser til som "Franny Lew", som strekker seg bortimot hele lengden nord-sør i bykommunen. Det finnes også en Francis Lewis Park som er lokalisert under ankomsten til Queens fra Bronx Whitestone Bridge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]