François Pienaar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
François Pienaar
Francois Pienaar 2017.jpg
FødtJacobus François Pienaar
2. jan. 1967[1]Rediger på Wikidata (54 år)
VereenigingRediger på Wikidata
Beskjeftigelse RugbyspillerRediger på Wikidata
Utdannet ved Randse Afrikaanse UniversiteitRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sør-AfrikaRediger på Wikidata

François Pienaar (født 2. januar 1967 i Vereeniging, Sør-Afrika) er en tidligere sørafrikansk rugby-spiller.

Pienaar spilte flanker for Sør-Afrikas nasjonale rugbylag fra 1993 til 1996 og vant 29 internasjonale kamper, flere av disse som lagkaptein. Pienaar er best kjent for å ha ledet Sør-Afrika til seier under Rugby World Cup i 1995. Pienaar ble satt ut av det sørafrikanske laget i 1996 etter å ha blitt anklaget for å ha simulert en skade i en viktig kamp. Da reiste Pienaar til England og begynte en karrière med den engelske klubben Saracens. Han pensjonerte seg i 2000.

Pienaar ble født i en arbeiderfamilie som den eldste av fire gutter. Etter å ha fullført videregående skole i Witbank, ble han tildelt et sportsstipend til Rand Afrikaans University, der han studerte juss. Pienaar fikk sin provinsielle debut for Transvaal-provinsen i 1989 før han ble tatt ut til Sør-Afrikas nasjonale lag i 1993. Pienaar skrev sin selvbiografi Rainbow Warrior med Edward Griffiths i 1999. I november 2000 ble han utnevnt til æresdoktor ved University of Hertfordshire.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Francois Pienaar, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Francois-Pienaar, besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]