Fossefallet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fossefallet Supporterklubb

Fossefallet Supporterklubb er supporterklubben til Sarpsborg 08 Fotballforening. Klubben ble stiftet i februar 2005, har egen ståtribune kortsiden på den nyeste tribunen Sarpsborg stadion, og arrangerer bussturer til nesten alle Sarpsborg 08s bortekamper.

Slagordet til supporterklubben er "Non Debellicata", som betyr "ikke overvunnet". Slagordet er en del av Fossefallets logo, i likhet med tallet 12, som beskriver ambisjonen om å være lagets tolvte spiller.

Fossefallet gjør alt for "sin" klubb, Sarpsborg 08. Fossefallet har støttet de igjennom opp og nedturer. Senest i europaleague, med bet holdt ikke for Sarpsborg 08 og fossefallet når de ble knust 4:0 borte mot Genk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tross supporterklubbens korte historie har Fossefallet opplevd mer enn de fleste supporterklubber får oppleve på mange tiår: Ett nedrykk, ett nedrykk som ble trukket tilbake etter en måned, to opprykk, to kvalifiseringer, to poengtrekk, to logobytter og tre navnebytter. Kun én av de ni sesongene Fossefallet har eksistert har forløpt uten noen form for ovennenvte dramatikk.

Hele fem ganger har klubbens supportere opplevd å få ta del i massive byfester i Sarpsborgs gater:

  • 2005: Etter 15-0 over Fram Larvik i siste kamp ble det opprykk fra 2. divisjon
  • 2009: Etter 2-0 over Fredrikstad ble erkerivalen forhindret i å rykke opp fra kvalifiseringen til Tippeligaen.
  • 2010: Etter 4-0 over Alta i siste kamp ble det opprykk til Tippeligaen
  • 2012: Etter 3-2 over Notodden i siste hjemmekamp ble det opprykk fra 1. divisjon
  • 2013: Etter 3-0 sammenlagt over Ranheim ble det fornyet kontrakt i Tippeligaen for første gang

Initiativtaker til Fossefallet var Morten Nilsen, mens klubbens første leder het Glenn Lund. Helt fra 2008 har imidlertid Kjetil Frøne ledet supporterklubben.

Borteturer[rediger | rediger kilde]

Fossefallet var lenge kjent for å være mer mannsterke borte enn hjemme. Noe av bakgrunnen for dette var at svært få sto sammen med de syngende supporterne på hjemmekampene, mens alle typer supportere ble samlet på samme felt på borteturer.

Dessuten utmerker Fossefallet seg med et spesielt stort oppmøte på bortekamper. Allerede i 2009-sesongen i Adeccoligaen hadde supporterklubben 32 busser til lokaloppgjøret mot Fredrikstad, 6 busser til Moss, 4 til Kongsvinger og 3 til Bislett i oppgjøret mot Skeid. I 2013 ble det på ny mobilisert voldsomt, med 10 busser til Vålerengas jubileumskamp mot Sarpsborg 08 på Ullevaal. Supporterklubben setter opp buss til alle bortekampene på Østlandet.

Fossefallet har mye av æren for at Sarpsborg 08 er den norske klubben med best oppmøte på bortebane, målt i prosent av tilskuersnittet hjemme. I 2013 møtte over 5 prosent av supporterne opp på bortekamper, suverent best i Tippeligaen. De eneste andre som var over 4 prosent var Godsetunionen og Kanarifansen. Bare 8 klubber i Tippeligaen mønstret i 2013 flere bortesupportere på Tippeliga-kampene, til tross for at hele 12 klubber hadde høyere tilskuersnitt hjemme enn Sarpsborg.[1] Med rundt 700 medlemmer kniver Fossefallet med Stabæk Support, Tornekrattet og Vikinghordene om å være en av de åtte største supporterklubbene i Tippeligaen. De eneste sju som er klart større er Klanen, Godsetunionen, Bataljonen, Kanarifansen, Kjernen, Stormen og Oddrane.

Sanger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]